ΑΘΗΝΑ
12:38
|
23.04.2024
Διπλή σύνταξη σε αιρετούς και επιστροφή ποσών σε βουλευτές… με λίπασμα 120 δις ευρώ από τους συνταξιούχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διπλή σύνταξη σε αιρετούς και επιστροφή ποσών σε βουλευτές, με αναδρομική ισχύ, προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου, αποδεικνύοντας ότι τα… θαύματα του νεοφιλελεύθερου Ευαγγελίου, συνεχίζουν να γράφονται.

Σε μια περίοδο κατά την οποία τα νοικοκυριά αναζητούν στις άδειες τσέπες το νέο θαύμα της Κανά, η κυβέρνηση το πράττει.

Όχι, όμως, για όλους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, με εγκύκλιο που προώθησε τη Μεγάλη Τετάρτη (ευλόγησον), παρέχει διπλή σύνταξη σε περίπου 1.200 δήμαρχους και νομάρχες χωρίς να υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, κάνουν λόγο για «κατάπτυστη εγκύκλιο», μέσω της οποίας όσοι αιρετοί είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα χορήγησης διπλής σύνταξης κατά το παρελθόν, το οποίο ορθώς απορρίφθηκε, εφεξής θα μπορούν να αιτηθούν επανεξέταση της υπόθεσής τους.

Μάλιστα, το Ενιαίο Δίκτυο υπενθυμίζει ότι ο κ. Τσακλόγλου, προώθησε την εγκύκλιο λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, όπως είχε πράξει κατά το πρόσφατο παρελθόν με εγκύκλιο για περικοπές -ακόμη και αναδρομικές- στις συντάξεις χηρείας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι «Άγιες Μέρες», που λένε.

Παράλληλα, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για άλλο σημείο της εγκυκλίου, στο οποίο αναφέρεται ότι η Βουλή δεν συμπεριλαμβάνεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και επομένως οι συνταξιούχοι με την ιδιότητα του βουλευτή δεν καταλαμβάνονται από τηδιάταξη, η οποία προβλέπει την πλήρη αναστολή της σύνταξής τους καθ’ όλη τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά μέρους αυτής (60%), από τις 13 Μαΐου του 2016.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εξαιτίας των τουλάχιστον 16 διαδοχικών παρεμβάσεων και περικοπών από το 2010 έως το 2021, οι συνταξιούχοι έχασαν συνολικά 120 δις ευρώ.

Ειδικότερα, oι παρεμβάσεις που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, είναι οι εξής:

  • οι δώδεκα  περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, από το 2010 μέχρι τα τέλη του 2016, αρχικά η μείωση και αργότερα (από το 2012) η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης (Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας) σε όλους τους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα,
  • η μείωση εφ’ όρου ζωής («πέναλτι») από 6-30% για τις πρόωρες συντάξεις γήρατος,
  • η επιπλέον μείωση («έξτρα πέναλτι») 10% για τις πρόωρες συντάξεις γήρατος (σ.σ. επεβλήθη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον Ν. 4336/2015),
  • η κατάργηση των κατώτατων ορίων στις συντάξεις,
  • το «πάγωμα» στις αυξήσεις όλων των ειδών των συντάξεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 (Ν. 4336/2015) και αργότερα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 (Ν. 4475/2017),
  • οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας,
  • η αύξηση από 4% στο 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις,
  • η πρωτοθέσπιση αντίστοιχης παρακράτησης 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και σε όλες τις επικουρικές συντάξεις,
  • το πλαφόν στο ύψος της σύνταξης των «μονο-συνταξιούχων» και των «πολυ-συνταξιούχων»,
  • η δραστική περικοπή 60% (τώρα 30%) στη σύνταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων,
  • η μείωση κατά 50% της παροχής του εφάπαξ,
  • η θέσπιση και η αύξηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ (σ.σ. κρίθηκε αντισυνταγματική με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
  • Πρόσφατα από το ίδιο Δικαστήριο κρίθηκε συνταγματική με την υπ’αριθ. 1477/2021 απόφαση,
  • η αύξηση της παρακράτησης του φόρου,
  • η δραστική μείωση του αφορολογήτου,
  • η μεγάλη μείωση του ΕΚΑΣ και η κατάργησή του τον Δεκέμβριο του 2019 από το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4336/2015) και τον ν. 4387/2016.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα