ΑΘΗΝΑ
15:54
|
26.04.2024
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατήγγειλε τις συγκρίσεις μεταξύ των σύγχρονων γεγονότων και της δολοφονίας των Εβραίων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, κατήγγειλε στην ομιλία του την παραμονή της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ,χθές Τετάρτη, τις συγκρίσεις «σκληρών» σύγχρονων γεγονότων με τη συστηματική δολοφονία των Ευρωπαίων Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το Ολοκαύτωμα είναι ένα πρωτοφανές γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία», είπε ο Μπένετ, προσθέτοντας ότι «ακόμα και οι πιο δύσκολοι πόλεμοι σήμερα δεν είναι Ολοκαύτωμα και δεν συγκρίνονται με το Ολοκαύτωμα».

Ο ίδιος και άλλοι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν επικρίνει στο παρελθόν τη σύγκριση που έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκυ ανάμεσα στη ρωσική εισβολή στη χώρα του και τη γενοκτονία των Ναζί.

Ισραηλινοί πολιτικοί παρέστησαν, για να αποδώσουν φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής δολοφονίας έξι εκατομμυρίων Εβραίων, στην τελετή της Τετάρτης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος «Yad Vashem». Ο Πρόεδρος της Bundestag, Μπάρμπελ Μπας, παρευρέθηκε επίσης στην τελετή, ο πρώτος ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος που τίμησε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος στο έδαφος του Ισραήλ.

Ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μίλησε επίσης για τον ηρωισμό της Εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας, αλλά σημείωσε ότι «ότι οι δύο εβραϊκές οργανώσεις που πολέμησαν τους Γερμανούς το έκαναν όχι ως ένα σώμα αλλά ως δύο ανταγωνιστικές οργανώσεις που απέτυχαν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Αυτές οι δύο οργανώσεις ήταν η Εβραϊκή Στρατιωτική Ένωση, που ανήκε στο δεξιό ρεβιζιονιστικό κίνημα, και η Εβραϊκή Οργάνωση Μάχης, που ανήκε στο αριστερό σοσιαλιστικό κίνημα».

«Ακόμη και κατά το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της εβραϊκής ιστορίας, κατά τη διάρκεια της κόλασης της εξόντωσης του λαού μας, η αριστερά και η δεξιά δεν βρήκαν τρόπο να συνεργαστούν», είπε ο Μπένετ, του οποίου ο κυβερνητικός συνασπισμός που αποτελείται από πολλές διαφορετικές πολιτικές ομάδες και κόμματα έχασε πρόσφατα την πλειοψηφία στη βουλή. «Αδέρφια και αδερφές μου, δεν μπορούμε, απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο ίδιο επικίνδυνο γονίδιο φραξιονισμού να διαλύσει το Ισραήλ από μέσα», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ τόνισε την επιτακτική ανάγκη να θυμόμαστε τα θύματα, δηλώνοντας «δεν έχουμε καμία ευκαιρία, ούτε έχουμε καμία δικαιολογία ως λαός και ως κράτος, αν δεν θυμόμαστε για πάντα τι συνέβη στον λαό μας», είπε. .

«Στα γκέτο, στα υπόγεια της Γκεστάπο, στους λάκκους των εκτελέσεων, στα τρένα θανάτου, στα στρατόπεδα εξόντωσης, στα κρεματόρια και σε κάθε άλλο μέρος όπου χάθηκε η εικόνα της ανθρωπότητας και δεν επέζησε ίχνος συμπόνιας, ” συνέχισε.

Μιλώντας για την επιμονή του αντισημιτισμού ανά τους αιώνες, ο Μπένετ είπε ότι «όποτε μπαίνουμε στον πειρασμό να πιστέψουμε ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα, φιλελεύθερη, σύγχρονη εποχή στην οποία οι άνθρωποι δεν κρατούν πλέον το μίσος εναντίων των Εβραίων, η πραγματικότητα μας αφυπνίζει». «Η κρίσιμη επιταγή μας είναι να υπερασπιστούμε τη μοίρα μας. Βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας. Να είμαστε δυνατοί και να μην ζητάμε ποτέ συγγνώμη για την ίδια μας την ύπαρξη ή την επιτυχία μας», επεσήμανε ο Μπένετ.

«Η οικοδόμηση του κράτους του Ισραήλ, του εβραϊκού κράτους στη Γη του Ισραήλ, είναι στην πραγματικότητα η νίκη μας έναντι εκείνων που προσπάθησαν να μας εξαφανίσουν. Ας αγκαλιάσουμε και ας προστατεύσουμε όλοι τη χώρα μας».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Χέρτζογκ είπε επίσης ότι η χώρα «πρέπει να ενεργήσει με συνεκτικό και αποφασιστικό τρόπο απέναντι στην τρομοκρατία και το μίσος, υπό την ηγεσία κρατών και οργανώσεων εναντίον μας, και να ενισχύσει την ανεξαρτησία του Ισραήλ ως σιδερένιο τείχος που μας υπερασπίζεται ενάντια στους εχθρούς μας».

«Η αμφισβήτηση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ δεν είναι νόμιμη διπλωματία αλλά καθαρός αντισημιτισμός, ο οποίος πρέπει να ξεριζωθεί», πρόσθεσε ο Χέρτζογκ.

ΠΗΓΗ: Haaretz

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από τις ΗΠΑ στο Παρίσι: Φοιτητές απέκλεισαν πανεπιστήμιο σε αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα