ΑΘΗΝΑ
11:49
|
20.04.2024
Δύο ομάδες εκπαιδευμένων στρατιωτικά δελφινιών έχουν μεταφερεθεί στη βάση του λιμανιού της Σεβαστούπολης, σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία έχει αξιοποιήσει τη χρήση εκπαιδευμένων στρατιωτικών δελφινιών, στη ναυτική της βάση στη Μαύρη Θάλασσα – πιθανώς για να προστατεύσει τον στόλο της από υποβρύχια επίθεση – σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση εικόνων που προέρχονται από δορυφόρους.

Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) εξέτασε δορυφορικές εικόνες της ρωσικής ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο ομάδες δελφινιών μεταφέρθηκαν στη βάση τον Φεβρουάριο κατά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ιστορικό εκπαίδευσης δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τα υδρόβια θηλαστικά για την ανάκτηση αντικειμένων από τη θάλασσα ή την αποτροπή εχθρικών δυτών.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τον ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νότιο άκρο της Κριμαίας που κατέλαβε η Μόσχα το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, ενώ βρίσκονται εκτός εμβέλειας των εχθρικών πυραύλων, είναι δυνητικά ευάλωτα σε υποθαλάσσιες επιθέσεις.

Η Ουκρανία είχε επίσης εκπαιδεύσει δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που γεννήθηκε κατά τη σοβιετική περίοδο αλλά έκτοτε παραμελήθηκε τη δεκαετία του 1990.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξαν τη χρήση δελφινιών των οποίων οι δυνατότητες ηχοεντοπισμού μπορούν να τους επιτρέψουν την ανίχνευση υποβρύχιων αντικειμένων, όπως οι νάρκες. Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν τα δικά τους «στρατεύματα» δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών – τα οποία είναι επίσης εκπαιδεύσιμα – για να βοηθήσουν ενδεχομένως σε θαλάσσιες συγκρούσεις.

Το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης αναστήθηκε το 2012 από το ουκρανικό ναυτικό, αλλά τα θηλαστικά έπεσαν στα χέρια της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Η Ουκρανία απαίτησε ανεπιτυχώς την επιστροφή των ζώων και το RIA Novosti ανέφερε ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

«Οι ειδικοί μας ανέπτυξαν νέες συσκευές που μετατρέπουν την υποβρύχια ανίχνευση στόχων με σόναρ των δελφινιών σε σήμα στην οθόνη του χειριστή. Το ουκρανικό ναυτικό δεν είχε κεφάλαια για τέτοια τεχνογνωσία», είπε μια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δύο χρόνια αργότερα, το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε σχέδια για αγορά πέντε ακόμη δελφινιών, ξεκινώντας μια διαδικασία υποβολής προσφορών για σύμβαση 1,75 εκατομμυρίων ρουβλίων ( περίπου 21.000 δολαρίων) για την παράδοση δελφινιών στη βάση της Σεβαστούπολης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι σαφές εάν τα δελφίνια που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Σεβαστούπολη σήμερα είναι τα ίδια που προέκυψαν από αυτό το συμβόλαιο.

Δορυφορικές εικόνες από το 2018 αποκάλυψαν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης δελφίνια στη ναυτική της βάση στο Tartus της Συρίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τα δελφίνια δεν είναι τα μόνα πλάσματα του ωκεανού που έχουν εκπαιδεύσει οι Ρώσοι στρατιώτες. Μια φάλαινα beluga που εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας το 2019 πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκε από το ρωσικό ναυτικό. Ψαράδες ανέφεραν μια φάλαινα που φορούσε περίεργες ζώνες, οι οποίες μπορεί να κρατούσαν κάμερες, παρενοχλώντας τις βάρκες τους, τραβώντας ιμάντες και σχοινιά από το πλάι των σκαφών.

Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) εξέτασε δορυφορικές εικόνες της ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο ομάδες δελφινιών μεταφέρθηκαν στη βάση τον Φεβρουάριο κατά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα