ΑΘΗΝΑ
02:51
|
02.05.2024
H χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της προβληματικής οικονομίας της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, μια κίνηση που αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης προσπάθειας αποκατάστασης των δεσμών με το Ριάντ, η οποία περιελάμβανε τη μεταφορά της εκδίκασης της υπόθεσης της δολοφονίας Κασόγκι από την Τουρκία στη Σαουδική Αραβία.

Το γραφείο του Ερντογάν δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε συζητήσεις αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με το Ριάντ στις συναντήσεις κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του, καθώς και τρόπους για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αναλυτές και αξιωματούχοι τόνισαν ότι η χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της προβληματικής οικονομίας της Τουρκίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν έρθει σε κρίση μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι η εντολή είχε έρθει από τα «υψηλότερα επίπεδα» της κυβέρνησης, αλλά έκτοτε η Άγκυρα έχει ρίξει τους τόνους.

Τουρκικό δικαστήριο νωρίτερα αυτόν τον μήνα σταμάτησε τη δίκη των Σαουδαράβων υπόπτων για τη δολοφονία και τη μετέφερε στη Σαουδική Αραβία, σε μια απόφαση που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση και καταδικάστηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επίσκεψη Ερντογάν σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή διμερούς πολιτικής και ίσως το μεγαλύτερο βήμα στην προσπάθεια της Άγκυρας από το 2020 να αποκαταστήσει τις τεταμένες σχέσεις της με περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Μετά τις τουρκικές κατηγορίες για τον Κασόγκι, η Σαουδική Αραβία το 2020 επέβαλε ανεπίσημο μποϊκοτάζ στις τουρκικές εισαγωγές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα