ΑΘΗΝΑ
02:29
|
18.04.2024
«Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς ξέρουμε ποιος θα πουλήσει όπλα στη θέση μας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να επισπευστούν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία προκειμένου η γειτονική χώρα να μην καταφύγει στη Μόσχα για τους στρατιωτικούς της εξοπλισμούς, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ενώ το κλίμα έχει θερμανθεί με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές παραβιάσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας στη διαδικασία πώλησης όπλων σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία, είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι πωλήσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η ανάγκη είναι επείγουσα.

«Πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα. (…) Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους, μάλιστα ήδη εξετάζουμε τρόπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, δε, πως μια σειρά χώρες που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Μόσχα, επανεξετάζουν τις διεθνείς τους σχέσεις. «Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση. Βεβαίως, εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι με αυτό τον στόχο γίνονται κινήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν που προσβλέπει και σε συνεργασία με το Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έρχεται ενώ είναι σε εξέλιξη διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με την πώληση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Ευχολόγιο Μητσοτάκη για να μην γίνει περιφερειακή η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Πυρά Τσελίκ για τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ιόνιο

Πιθανό βέτο από ΗΠΑ σε πρόταση ένταξης του Παλαιστινιακού Κράτους στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα