ΑΘΗΝΑ
15:14
|
05.05.2024
Μπορέλ: Επιζήμια για την ασφάλεια της Μολδαβίας όσα συμβαίνουν στην Υπερδνειστερία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Μολδαβίας δεν βλέπουν κανέναν κίνδυνο εμπλοκής της Υπερδνειστερίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας αρμόδιος για την επανένταξη Όλεγκ Σερεμπριάν, μετά από συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της – μη αναγνωρισμένης – μικρής δημοκρατίας, Βαντίμ Κρασνοσελσκι.

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής εμπλοκής σε αυτή την περιοχή. Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν μπορεί να έχουν κάποια σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά απέχουμε πολύ από το να μιλήσουμε για κίνδυνο εμπλοκής της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην στρατιωτική σύγκρουση. Δεν υπάρχει κίνδυνος αυτές οι εντάσεις – οι οποίες δεν πρέπει να αγνοηθούν – να κλιμακωθούν σε στρατιωτική σύγκρουση», δήλωσε ο Σερεμπριάν μιλώντας στην μολδαβική τηλεόραση.

Οι δηλώσεις του Μολδαβού πολιτικού αφορούν σε μια σειρά «τρομοκρατικών», όπως χαρακτηρίστηκαν από τις τοπικές αρχές, επιθέσεων που συγκλόνισε την Υπερδνειστερία στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της αυτοανακυρηγμένης ανεξάρτητης περιοχής, που δήλωσε πως τα ίχνη των τρομοκρατών οδηγούν στην Ουκρανία, να κηρύξει «υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής» εντείνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος της ουκρανικής διοίκησης Αλεξέι Αρεστοβιτς ισχυρίστηκε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε θέση να καταλάβει την Υπερδνειστερία, εάν η Μολδαβία υποβάλει σχετικό αίτημα. Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, από την πλευρά της, απάντησε ότι η χώρα της υποστήριζε πάντα την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και δεν αλλάζει αυτή τη θέση, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές θα παρεμποδίσουν οποιαδήποτε ενέργεια, θέτει σε κίνδυνο τον Μολδαβικό λαό.

Μπορέλ: Επιζήμια για την ασφάλεια της Μολδαβίας όσα συμβαίνουν στην Υπερδνειστερία

«Επιζήμια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τους υπεύθυνους παράγοντες να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση», σημείωσε ο κ. Μπορέλ χαιρετίζοντας «τις συγκρατημένες αντιδράσεις των αρχών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ηρεμίας στη χώρα».

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στη Μολδαβια ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε την ακλόνητη υποστήριξή της Ένωσης «στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και με ειδικό καθεστώς για την περιοχή της Υπερδνειστερίας».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι η ΕΕ παρέχει ολοκληρωμένη βοήθεια στη Μολδαβία για την αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων της εισροής προσφύγων και έχει αυξήσει την υποστήριξή της για την ενίσχυση της συνολικής ανθεκτικότητας της χώρας.

Με πληροφορίες από Tass, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Αντιπρόσωπος της ΛΔΚ στον ΟΗΕ: Αυτοκαταστροφικές οι κυρώσεις στην χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα