ΑΘΗΝΑ
19:01
|
19.04.2024
Το Βερολίνο κατέθεσε αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Ρώμης, λόγω νέων αξιώσεων για αποζημιώσεις για εγκλήματα των Ναζί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Βερολίνο κατέθεσε αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) κατά της Ρώμης, καθώς ιταλικό δικαστήριο θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα εάν θα διατάξει την πώληση κτιρίων, που στεγάζουν γερμανικά ιδρύματα, ως προς αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων πολέμου από τους Ναζί.

Η Γερμανία υποστηρίζει στο ανώτατο δικαστήριο της Χάγης πως αξιώσεις θυμάτων των ναζί από το γερμανικό κράτος παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το Reuters. Η αίτηση της Γερμανίας αναφέρει πως η Ρώμη «συνεχίζει να επιτρέπει την υποβολή αξιώσεων αποζημίωσης στα εγχώρια δικαστήρια παρά την απόφαση του ICJ το 2012 ότι αυτό παραβίαζε το δικαίωμα του Βερολίνου στην ασυλία βάσει του διεθνούς δικαίου», ενώ ισχυρίζεται ότι από την απόφαση του 2012 έχουν κατατεθεί περισσότερες από 25 νέες αξιώσεις αποζημίωσης στην Ιταλία λόγω εγκλημάτων των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τα δικαστήρια να έχουν διατάξει τη Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση.

Το Βερολίνο ζήτησε μάλιστα από το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Ιταλία δεν θα δημοπρατήσει ακίνητο ενώ εξετάζεται η ευρύτερη υπόθεσή της για αξιώσεις αποζημίωσης. Η ακρόαση για τα προσωρινά μέτρα αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η διαμάχη για τις γερμανικές οφειλές ξεκίνησε το 2008, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε ότι η Γερμανία έπρεπε να πληρώσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε οικογένειες εννέα ατόμων, τα οποία ήταν ανάμεσα στους 203 που δολοφονήθηκαν από τον γερμανικό στρατό στην Τσιβιτέλα της Τοσκάνης το 1944, ενώ ακολούθησαν αρκετές παρόμοιες αξιώσεις για αποζημιώσεις. 

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα