ΑΘΗΝΑ
16:16
|
20.04.2024
Φόβους για επιδείνωση της ρητορικής μίσους και όξυνση της υποκίνησης σε βία έχει εγείρει στην Ασία και τη Μέση Ανατολή η προοπτική εξαγοράς του Twitter.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρή ανησυχία για επιδείνωση της ρητορικής μίσους και όξυνση της διαδικτυακής υποκίνησης σε βία εναντίον ευάλωτων πληθυσμών έχει εγείρει στην Ασία και τη Μέση Ανατολή το σχέδιο του Ίλον Μασκ για εξαγορά του Twitter, όπου οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για αδράνεια απέναντι σε αντίστοιχες πρακτικές.

«Η υποκίνηση σε βία κατά μιας μειονοτικής ομάδας, όπως συνέβη με τους Ροχίνγκια όταν οι πλατφόρμες δεν κατέβασαν τις αναρτήσεις που περιείχαν ρητορική μίσους και προτροπές σε κακοποίηση, συνιστούν έναν πολύ πραγματικό κίνδυνο» υπογράμμισε μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation ο αναπληρωτής διευθυντής  του Human Rights Watch για την Ασία, Φιλ Ρόμπερτσον.

«Θα μπορούσαμε να πέσουμε σε μια πολύ σκοτεινή τρύπα αν ακολουθήσουμε ξανά αυτόν τον δρόμο» είπε, αναφερόμενος στην προοπτική άρσης των περιορισμών που έχει επιβάλει το Twitter, πράγμα στο οποίο ο Ί. Μασκ έχει εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή του.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα του Thomson Reuters Foundation, το Facebook έχει διαδραματίσει κατά το παρελθόν καταλυτικό ρόλο στη διάδοση της ρητορικής μίσους που τροφοδότησε τη βία κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ το 2017, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων περιελάμβανε μαζικές δολοφονίες και βιασμούς από στρατιώτες.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να ελαχιστοποιήσουμε το τοξικό και παράνομο περιεχόμενο. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη διανομή και την εμβέλεια επιβλαβών ή παραπλανητικών πληροφοριών, ιδίως όταν η πρόθεσή τους είναι να διαταράξουν μια πολιτική διαδικασία ή να προκαλέσουν βλάβη εκτός σύνδεσης» αναφέρει σχετικά το Twitter, του οποίοι η πολιτική υποστηρίζει ότι η στοχοποίηση ανθρώπων με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, την εθνική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τη θρησκευτική ένταξη, την ηλικία, την αναπηρία ή την ασθένειά τους «μπορεί να αποτελεί παραβίαση της πολιτικής μας για τη συμπεριφορά μίσους». 

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα έχει  δεχθεί επικρίσεις για αδράνεια απέναντι στις εθνοτικές προσβολές, τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας στην Αιθιοπία, όπου διεξάγονται μάχες από το 2020.

Η πρόθεση του Ι. Μασκ να ιδιωτικοποιήσει το Twitter και να μειώσει τον έλεγχο του περιεχομένου εγείρει ανησυχίες ότι «η πιο ανεξέλεγκτη διαδικτυακή κατάχρηση μπορεί να μεταφραστεί σε πραγματικά πλήγματα στην ασφάλεια και τις ελευθερίες των ανθρώπων» στην Ινδία, όπου οι ύβρεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύουν τακτικά τις μειονότητες. 

«Το πρόβλημα της έκφρασης και των διακρίσεων με στόχο την κάστα είναι διάχυτο και το Twitter απέτυχε να το αντιμετωπίσει με διαφοροποιημένο και αποτελεσματικό τρόπο» σημείωσε σχετικά ο διευθυντής πολιτικής για την Ασία στην ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now, Raman Jit Singh Chima.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τους ακτιβιστές και τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνοντας πως  «σε ολόκληρη την Ασία, έχουμε παρατηρήσει υποκίνηση σε βία από πολιτικούς παράγοντες και εξτρεμιστές με στόχο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονότητες που ενισχύονται στο Twitter».

Την ίδια ώρα, οι προτάσεις του Μασκ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ασιατικές κυβερνήσεις που θέλουν οι εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρούν γρήγορα το περιεχόμενο που θεωρούν ακατάλληλο, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η νέα νομοθεσία απαιτεί πιο επιθετική διαδικτυακή αστυνόμευση της ρητορικής μίσους.

Σύμφωνα με την 7amleh, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Ισραήλ που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα των Παλαιστινίων, η διαδικτυακή ρητορική μίσους αυξάνεται στη Μέση Ανατολή, όπου το 2021 καταγράφηκαν περισσότερες από 620.000 διαδικτυακές συνομιλίες που αφορούσαν ρατσισμό και υποκίνηση σε βία. Κατά την οργάνωση, το Twitter αντιπροσώπευε το 58% της υποκίνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συχνά στόχευε σε μέλη του κοινοβουλίου αραβικής καταγωγής.

«Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, ιδίως με το δεδομένο ότι αυτός ο διάλογος οδηγεί σε βλάβες στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε η εκπρόσωπος του 7amleh. Η ίδια χαρακτήρισε την πρόταση του Μασκ για τον τερματισμό της ανωνυμίας στο Twitter ως «επικίνδυνη, ειδικά για τους λαούς που ζουν κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα, τα οποία συχνά καταδιώκουν ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση αυτά που δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η Access Now κάλεσε το Twitter να σταματήσει την πώληση έως ότου καθορίσει «συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κάτοχος της εταιρείας», συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας ανεξάρτητης αξιολόγησης των επιπτώσεων της προτεινόμενης εξαγοράς στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κάτι τέτοιο θα χρησίμευε προκειμένου να αποκαλύψει τις ανησυχίες «των ανθρώπων που ζουν στον κόσμο της πλειοψηφίας, τον Παγκόσμιο Νότο», δήλωσε ο Mishi Choudhary, νομικός διευθυντής του Software Freedom Law Center στο Δελχί, το οποίο εκπροσωπεί τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου.

«Δεν έχουν τους θεσμούς για την προστασία των δικαιωμάτων τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν συνεχώς παρενοχλήσεις από τους ίδιους τους ηγέτες τους και τους πληρεξουσίους τους”,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα