ΑΘΗΝΑ
11:55
|
06.05.2024
Πλήθος σωματείων και φορέων απεργούν και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 π.μ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Την ώρα που η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10% η Κυβέρνηση δεν συζητά καν καμιά αύξηση για τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα, οδηγώντας τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και καλεί σε συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11:00π.μ. 

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν να συνεχίσουν να πληρώνουν αυτοί τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί, στα είδη λαϊκής ανάγκη. Το αίτημα της Γενικής Απεργίας της 6ης του Απρίλη “Αυξήσεις ΤΩΡΑ για να ζούμε με αξιοπρέπεια” είναι κυρίαρχο στις κινητοποιήσεις μας και θα το διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» υπογραμμίζει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και επισημαίνει πως «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο διεκδικούμε:

*Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού

*Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

*Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17

*Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

*Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού

*Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

*Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

*Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.

*Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

*Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

ΕΚΑ: Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο στους εργαζομένους της Αθήνας, στους νέους και νέες, στους άνεργους και συνταξιούχους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση» αναφέρει σε Δελτίο Τύπου του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

Την ιστορική αυτή μέρα ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις κοινωνικές διακρίσεις.

Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας, που απορρέουν από τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Η τεράστια ανθρωπιστική, οικονομική και ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν τα αιτήματά της, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή της, να παλέψουν για την παγκόσμια ειρήνη.

ΟΛΟΙ μαζί οφείλουμε να δώσουμε το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η ΜΑΗ, τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την ελευθερία και την ειρήνη.

Το ΕΚΑ καλεί τα σωματεία μέλη του να κινητοποιήσουν συνάδελφους και συναδέλφισσες γιαμαζική συμμετοχή στην Απεργία της 1ης ΜΑΗ 2022, ημέρα Κυριακή.

ΓΣΕΕ: Επίκαιρα και διαχρονικά τα αιτήματα για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα

Ως επίκαιρα και διαχρονικά χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τα αιτήματα για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, επισημαίνοντας πως «η 1η Μάη  εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων. Δυστυχώς και η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και έχει ήδη τεράστιο κόστος σε  ανθρώπινες ζωές. Το φάσμα συνέχισης μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, με χρονοκαθυστέρηση ανακοίνωσε μία αύξηση του κατώτατου μισθού υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων. Μία αύξηση που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021. Μία αύξηση για την οποία ο Πρωθυπουργός είχε προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας (πάνω από 16%). Μία τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής, επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες.

 Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία.

Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών.

ΕΣΗΕΑ: Τιμάμε την Πρωτομαγιά, το παγκόσμιο σύμβολο του εργατικού κινήματος και της ιστορίας του

Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων, τιμώντας την Πρωτομαγιά, «το παγκόσμιο σύμβολο του εργατικού κινήματος και της ιστορίας του».

Συνάδελφοι/ισσες,

Συμμετέχουμε όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων, την Κυριακή 1η Μαΐου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00.

Τιμάμε την Πρωτομαγιά, το παγκόσμιο σύμβολο του εργατικού κινήματος και της ιστορίας του.

Τιμάμε τους αγώνες για εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Εμπνεόμαστε από τις κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με αίμα και δεν υποχωρούμε από αυτές, ενωμένοι και μαχητικοί.

Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, με αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες διαβίωσης.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα