ΑΘΗΝΑ
19:39
|
28.04.2024
Παγιδευμένα με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus βρέθηκαν τα κινητά του Ισπανού Προέδρου και της υπουργού Άμυνας το 2021, μετά τα κινητά δεκάδων Καταλανών πολιτικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ανίχνευση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus στο κινητό του πρωθυπουργού της Ισπανίας, καθώς και σε αυτό της υπουργού Άμυνας της χώρας ανακοίνωσαν Ισπανοί αξιωματούχοι ότι προχώρησαν κατά τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μη εγκεκριμένη από την κυβέρνηση με τη χρήση ενός λογισμικού που είναι διαθέσιμο μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Φελίξ Μπολάνιος (Félix Bolaños) κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sánchez) παραβιάστηκε δύο φορές τον Μάιο του 2021 και η συσκευή της υπουργού Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες (Margarita Robles) έγινε επίσης στόχος μία φορά τον Ιούνιο του 2021. 

Σύμφωνα με τον Φ. Μπολάνιος, οι εν λόγω παραβιάσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση σημαντικού όγκου δεδομένων, ενώ οι αναφορές στις οποίες περιγράφονται λεπτομερώς έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας για περαιτέρω έρευνα.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για παράνομη, μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση, η οποία προέρχεται από εξωτερικούς κρατικούς οργανισμούς και δεν είχε δικαστική εξουσιοδότηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φ. Μπολάνιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας δέχεται πιέσεις προκειμένου να εξηγήσει γιατί τα κινητά τηλέφωνα δεκάδων ανθρώπων που συνδέονται με το αυτονομιστικό κίνημα στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας μολύνθηκαν με το Pegasus μεταξύ των ετών 2017 και 2020, όπως ανέδειξε η ομάδα Citizen Lab.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα