ΑΘΗΝΑ
15:43
|
18.05.2024
Συγκλονίζουν τα στοιχεία της γυναικείας οργάνωσης «La Casa del Encuentro». Το ίδιο τους το σπίτι είναι το πιο επισφαλές μέρος για τις γυναίκες της Αργεντινής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, 110 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Αργεντινή σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γυναικεία οργάνωση «La Casa del Encuentro». Αυτό σημαίνει ότι κάθε 25 ώρες μία γυναίκα στην Αργεντινή δολοφονείται.

«Στην Αργεντινή κάθε 25 ώρες έχουν ένα θύμα έμφυλης βίας», δήλωσε η Αντριάνα Μαρισέλ Ζαμπράνο, κοινοποιώντας τα πιο πρόσφατα και επικαιροποιημένα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τις Γυναικοκτονίες στην Αργεντινή. Πρόσθεσε ότι σε διάστημα τεσσάρων μηνών έως και 123 παιδιά έμειναν χωρίς μητέρα. Το 65% αυτών των ορφανών παιδιών είναι ανήλικα, σημείωσε η Ζαμπράνο.

Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης το 58% των δραστών των γυναικοκτονιών ήταν σύντροφοι ή πρώην σύντροφοι των δολοφονημένων γυναικών. Από τα 110 θύματα, τουλάχιστον 26 είχαν καταγγείλει στην αστυνομία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ενώ τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν ενώ ήταν έγκυες. Το πιο επισφαλές μέρος για τις γυναίκες της Αργεντινής είναι το ίδιο το σπίτι τους. Το 65% των γυναικοκτονιών διαπράχθηκε στο σπίτι των θυμάτων. Επτά από τα θύματα είχαν σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης και τέσσερις βρίσκονταν σε καθεστώς πορνείας και σωματεμπορίας.

Για τους θύτες, η έρευνα διαπίστωσε ότι τουλάχιστον επτά ήταν εν ενεργεία αστυνομικοί και 12 αυτοκτόνησαν μετά τη δολοφονία των θυμάτων τους. Η οργάνωση «La Casa del Encuentro» ιδρύθηκε το 2008 και δημοσιοποίησε την πρώτη της έκθεση για τις γυναικοκτονίες στην Αργεντινή το επόμενο έτος. «Από το 2009 μέχρι σήμερα λίγα έχουν αλλάξει: Εξακολουθούμε να σκοτωνόμαστε».

Η οργάνωση εξέφρασε την ανάγκη για συνολική και αποτελεσματική προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας και τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. «Είναι απαραίτητο η έμφυλη βία να καταστεί ένα ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και ένα ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε η σοβαρή κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες και τα παιδιά στην Αργεντινή να μπορεί να θεωρηθεί ως μια συλλογική πραγματικότητα για την οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», καταλήγει η γυναικεία οργάνωση.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Βίαιες διαδηλώσεις μαίνονται στη Νέα Καληδονία

‘Ενταση τα ξημερώματα στα Εξάρχεια

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα