ΑΘΗΝΑ
18:15
|
24.04.2024
Μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις ξεκίνησαν την 1η Μαΐου. Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και του υπουργικού του συμβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ειδικές δυνάμεις της αρμενικής αστυνομίας ξεκίνησαν σήμερα το πρωί να συλλαμβάνουν αδιακρίτως ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που είχαν αποκλείσει τους δρόμους και τις λεωφόρους του Ερεβάν απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν. 

Η αρμενική αστυνομία δήλωσε ότι έχει ξεμπλοκάρει όλους τους δρόμους του Ερεβάν και αποκατέστησε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. «Χάρη στις έγκαιρες και κατάλληλες ενέργειες της αστυνομίας, οι διασταυρώσεις άνοιξαν γρήγορα και το μποτιλιάρισμα εξαλείφθηκε. Αυτή τη στιγμή, η κανονική κυκλοφορία στους δρόμους της πρωτεύουσας έχει αποκατασταθεί», αναφέρει η έκθεση.

Όπως προκύπτει από τις ζωντανές μεταδόσεις των τοπικών μέσων ενημέρωσης, αυτή τη στιγμή εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται κοντά στο κτίριο του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κεντρική είσοδος στο ίδρυμα είναι αποκλεισμένη.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο Zvartnots του Ερεβάν με αυτοκίνητα. Το βίντεο δείχνει πώς η αστυνομία σπρώχνει βίαια αυτοκίνητα της αντιπολίτευσης για να ξεμπλοκάρει τον δρόμο και επίσης συλλαμβάνει ακτιβιστές που προσπαθούν να εγκαταλείψουν να φύγουν.

Τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης πλάνα από κλείσιμο δρόμων και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Σιράκ, το Βαγιότς Τζορ, το Γκεγκαρκούνικ και άλλες περιοχές. Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ισχάν Σαγιεταλιάν είπε στους δημοσιογράφους ότι το βράδυ της Τρίτης στις 19:00 (18:00 ώρα Μόσχας) προγραμματίζεται εκ νέου μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Γαλλίας στο κέντρο του Ερεβάν.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η αντιπολίτευση απέκλεισε πολλούς δρόμους στο κέντρο του Ερεβάν και στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Ο Σαγιεταλιάν προέτρεψε τους οδηγούς να οδηγούν με ελάχιστη ταχύτητα το πρωί, προκειμένου να σχηματιστούν συστάδες αυτοκινήτων και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Η αρμενική αστυνομία συνέλαβε 70 ακτιβιστές που απέκλεισαν τους δρόμους του Ερεβάν. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον γιο του δεύτερου προέδρου της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, Λεβόν Κοτσαριάν. Το κόμμα της αντιπολίτευσης «Rodina», με τη σειρά του, κατήγγειλε την κράτηση περίπου 30 μελών του, συμπεριλαμβανομένων μελών του διοικητικού συμβουλίου του, σε συγκεντρώσεις στο Ερεβάν:

«Η αστυνομία συνέλαβε παράνομα περίπου 30 μέλη του κόμματος Rodina, χρησιμοποιώντας δυσανάλογη βία, παραβιάζοντας κατάφωρα το συνταγματικό δικαίωμα των ανθρώπων για ειρηνική συνάθροιση. Μεταξύ αυτών είναι ο Χάτσικ Γκαλστιγιάν (μέλος του συμβουλίου του κόμματος), ο Σος Χακομπγιάν (εκπρόσωπος του κόμματος), ο Μπάμπκεν Χαρουτουνιάν, ο Βάρνταν Μινασαγιάν και ο Αζάτ Ζακαριάν (μέλη του διοικητικού συμβουλίου του κόμματος)».

Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία στο Ερεβάν, ενώ συχνά καταγράφονται συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις σε κυβερνητικά κτίρια, ιδίως στο κοινοβούλιο της χώρας, όπου την Τρίτη θα ξεκινήσει η τακτική συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Η αντιπολίτευση αναφέρει επίσης ότι σχεδιάζει να αποκλείσει αυτοκινητόδρομους και σε άλλες περιοχές της Αρμενίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βίντεο με Ισραηλινό όμηρο που κατηγορεί Νετανιάχου και στρατό έδωσε η Χαμάς

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Απεργεί η ΠΝΟ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα