ΑΘΗΝΑ
06:44
|
25.04.2024
Ο πόλεμος του Εμανουέλ Μακρόν εναντίον των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων υπέστη άλλη μια μεγάλη αποτυχία την Παρασκευή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πόλεμος του Εμανουέλ Μακρόν εναντίον των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων υπέστη άλλη μια μεγάλη αποτυχία την Παρασκευή.

Το «Conseil d’Etat», το οποίο ενεργεί ως Ανώτατο Δικαστηρίο ελεγκτικό για τις κυβερνητικές ενέργειες, ανέστειλε την εντολή που είχε δώσει ο Γάλλος Πρόεδρος για την απαγόρευση δύο ομάδων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Το δικαστήριο έκρινε ως νόμιμο το δικαίωμα έκκλησης σε μποϊκοτάζ των ισραηλινών αγαθών και έκρινε αβάσιμες τις κατηγορίες της κυβέρνησης για «αντισημιτισμό» εναντίον των δύο ομάδων.

Τον Φεβρουάριο, κατόπιν εντολής Μακρόν, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεραρ Νταρμαμίν διέταξε τη διάλυση της «Colectif Palestine Vaincra» και της «Comité Palestine Action», κατηγορώντας τες για υποκίνηση μίσους και βίας σε σχέση με το Ισραήλ.

Σε μια περίληψη των αποφάσεών του, το Conseil d’Etat είπε ότι ανέστειλε τις κυβερνητικές εντολές αφού δεν βρήκε κανένα στοιχείο «ότι οι θέσεις αυτών των ομάδων, αν και σαφείς και ακόμη και βίαιες, συνιστούν έκκληση για διακρίσεις, μίσος ή βία ή πρόκληση για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών».

Όσον αφορά την Comité Palestine Action, το δικαστήριο έκρινε ότι η εντολή της κυβέρνησης ήταν «μια σοβαρή και εμφανώς παράνομη παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης».

Σχετικά με την εκστρατεία BDS που καλεί διεθνώς σε μποϊκοτάζ και κυρώσεις απέναντι στο ισραηλινό κράτος, το Conseil d’Etat δήλωσε ότι «η έκκληση για μποϊκοτάζ ορισμένων ισραηλινών προϊόντων από την Collectif Palestine Vaincra δεν μπορεί από μόνη της να δικαιολογήσει μια εντολή διάλυσης ελλείψει άλλων προκλήσεων που υποκινούν το μίσος και τη βία».

Η απόφαση του ανώτατου γαλλικού δικαστηρίου συνάδει με την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιουνίου 2020 ότι οι ποινικές διώξεις της Γαλλίας κατά ακτιβιστών που ζήτησαν τέτοιου είδους μποϊκοτάζ παραβιάζουν τις θεμελιώδεις εγγυήσεις της ελευθερίας της έκφρασης.

Ακόμα και τώρα όμως, η κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί να παρακάμψει αυτή την ευρωπαϊκή απόφαση και να συνεχίσει την πολιτική καταστολής υπέρ του Ισραήλ.

 Εντούτοις, η απόφαση του Conseil d’Etat αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες να εξισωθεί η κριτική του Ισραήλ και της σιωνιστικής κρατικής ιδεολογίας του με τον αντιεβραϊκό φανατισμό. Το ανώτατο δικαστήριο διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να παράσχει στοιχεία που να αποδεικνύουν «αντισημιτικές πράξεις» από μεριάς των δύο οργανώσεων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Η πλήρης απόφαση σχετικά με την Comité Action Palestine αναφέρει κατηγορηματικά ότι «δεν έχει αποδειχθεί, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών, ότι η ομάδα διέδιδε αντισημιτικές δημοσιεύσεις στον ιστότοπό της».

Η γαλλική κυβέρνηση πρέπει τώρα να πληρώσει περίπου 3.000 δολάρια σε καθεμία από τις ομάδες. Η απόφαση αναστέλλει αμέσως την εντολή διάλυσης των δύο ομάδων εν αναμονή της τελικής απόφασης. Πρέπει δε να σημειωθεί πως αποφάσεις του Conseil D’Etat δεν μπορούν να υποβληθούν σε έφεση.

Η Collectif Palestine Vaincra χαιρέτισε την απόφαση του Conseil d’Etat που αφορά την «επαναβεβαίωση της νομιμότητας της υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού» και είπε ότι «γιορτάζει που μπορεί ελεύθερα να συνεχίσει τον αγώνα».

Η ομάδα ευχαρίστησε τους ακτιβιστές που είχαν διαμαρτυρηθεί ενάντια στην κυβερνητική απόφαση και πολλές οργανώσεις αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Γαλλίας-Παλαιστίνης Αλληλεγγύης και της Εβραιο-Γαλλικής Ένωσης για την Ειρήνη (UJFP), που κατέθεσαν υποδείξεις για την υποστήριξή της στο Conseil d’Etat.

Το UJFP χαιρέτισε την απόφαση ως «νίκη ενάντια στην ποινικοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης».

Σχεδόν 11.000 άτομα είχαν υπογράψει κατά των διαταγών διάλυσης.

Η Comité Action Palestine είπε ότι «θα ήθελε να αφιερώσει αυτή τη νίκη στον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του».

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη επίπληξη σε διάστημα μιας εβδομάδας κατά των παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Γάλλων πολιτών από τον Μακρόν. Την Τρίτη, το Conseil d’Etat ανέτρεψε κυβερνητικό διάταγμα που διέταζε το κλείσιμο ενός τεμένους στο Μπορντό. Το υπουργείο Εσωτερικών του Μακρόν εξέδωσε τη διαταγή νωρίτερα φέτος με το πρόσχημα ότι το τζαμί διέδιδε μίσος κατά της Γαλλίας και του Ισραήλ και υποκινούσε την τρομοκρατία.

ΠΗΓΗ: Electronicintifada.net

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα