ΑΘΗΝΑ
01:32
|
08.05.2024
Περιπλανιόταν κοντά σε κοινότητα του Κεμπέκ, εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα από το φυσικό της περιβάλλον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η καναδική αστυνομία πυροβόλησε θανάσιμα πολική αρκούδα, η οποία περιπλανιόταν κοντά σε μια κοινότητα του Κεμπέκ, εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα από το φυσικό της περιβάλλον. Οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν πως τέτοια περιστατικά ενδέχεται να γίνουν πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της απρόβλεπτης συρρίκνωσης του θαλάσσιου πάγου.  
 
Η αστυνομία της περιφέρειας Σουρετέ του Κεμπέκ εξέδωσε το Σαββατοκύριακο προειδοποίηση για την παρουσία πολικής αρκούδας κοντά στο κέντρο της πόλης Μαντλέν. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε αυτήν την κοινότητα ένα από τα πιο εμβληματικά πλάσματα του Βόρειου Πόλου.

Φωτογραφία της νεκρής πια πολικής αρκούδας στις 30 Απριλίου στο Κεμπέκ

Η αστυνομία σκότωσε την πολική αρκούδα χθες το πρωί της Κυριακής ενώ οι ειδικοί χαρακτήρισαν την κατάληξη αυτή «αναπόφευκτη». «Τη στιγμή που άκουσα για το πού ήταν αυτή η αρκούδα, σκέφτηκα, ‘αυτή είναι μια νεκρή αρκούδα’», δήλωσε ο Άντριου Ντεροσέρ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. «Ανησυχούσα ότι θα εμφανιστεί κάπου όπου δεν θα έπρεπε, θα προκαλούσε πρόβλημα και θα πυροβοληθεί».

Οι αστυνομικοί «επιστράτευσαν» drones κι ένα ελικόπτερο για τον εντοπισμό της πολικής αρκούδας. «Έχει χρειαστεί να ασχοληθούμε με πολλά ζώα, με άλκες, με ελάφια, με μαύρες αρκούδες, με τα πάντα, αλλά ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με μια πολική αρκούδα», είπε στο Καναδικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σιλβάν Μαρουά, διοικητής της περιοχής στην υπηρεσία προστασίας άγριας ζωής του Κεμπέκ.

Η πολική αρκούδα εκτιμάται ότι περιπλανήθηκε από τον θαλάσσιο πάγο βόρεια της κοινότητας και ότι κολύμπησε μεγάλο μέρος του ποταμού Σεντ Λόρενς για να φτάσει στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Γκασπέ.

«Μπορείς να φανταστείς το σπίτι σου να λιώνει;», προειδοποιεί η WWF και εξηγεί ότι οι πολικές αρκούδες «δεν μπορούν να βρουν τροφή, γίνονται αδύναμες, τα μικρά τους δεν μπορούν να επιβιώσουν. Στην απόγνωσή τους, πλησιάζουν όλο και περισσότερο το καλοκαίρι σε κατοικημένες περιοχές για να βρουν τροφή. Έτσι είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση – και η θανάτωσή τους πολλές φορές από τον άνθρωπο».


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο Ήλιος βίωσε μία από τις μεγαλύτερες εκλάμψεις των τελευταίων δέκα ετών

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα