ΑΘΗΝΑ
23:04
|
23.04.2024
Για κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Μαλί, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια περαιτέρω εκδήλωση της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Μαλί και τους πρώην συμμάχους του στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, η στρατιωτική χούντα της Αφρικανικής χώρας ανακοίνωσε, χθες Δευτέρα, την ακύρωση των αμυντικών συμφωνιών που έχει συνάψει με τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Πραγματώνοντας μια απειλή που επέσειε επί μήνες, η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2020 ανακοίνωσε πως «αποκηρύσσει» τις συμφωνίες για το καθεστώς των δυνάμεων (Status of Forces Agreements, SOFA), που όριζαν το νομικό πλαίσιο της παρουσίας στο Μαλί της γαλλικής δύναμης Μπαρχάν και της ευρωπαϊκής Τακούμπα, καθώς και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν το 2014 το Μπαμακό και το Παρίσι.

Στην ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης, συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά, επικαλέστηκε τις «κατάφωρες παραβιάσεις», από πλευράς της Γαλλίας, της εθνικής κυριαρχίας του Μαλί.

«Εδώ και αρκετό καιρό, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Μάλι σημείωσε με λύπη μια βαθιά επιδείνωση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία », είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη «μονομερή» απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει τον Ιούνιο του 2021 τις κοινές επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων των δύο κρατών, στην ανακοίνωση τον Φεβρουάριο του 2022, «χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση» με το Μπαμακό, της απόσυρσης των δυνάμεων Μπαρχάν και Τακούμπα και στις «πολλαπλές παραβιάσεις» του εναέριου χώρου του Μαλί από γαλλικά αεροσκάφη, αρά τη θέσπιση από τις αρχές ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από μεγάλο μέρος της επικράτειας..

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις σοβαρές ελλείψεις καθώς και τις κατάφωρες επιθέσεις στην εθνική κυριαρχία της χώρας, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Μάλι αποφασίζει να καταγγείλει τη συνθήκη αμυντικής συνεργασίας της 16ης Ιουλίου 2014 », είπε.

Το Μπαμακό ενημέρωσε για την απόφαση αυτή το Παρίσι χθες το απόγευμα, διευκρινίζοντας ότι θα εφαρμοστεί έξι μήνες μετά την ειδοποίηση.

Αντίθετα, η αποκήρυξη της SOFA έχει «άμεση ισχύ». Πρόκειται για τη συμφωνία του 2013 που όριζε το καθεστώς της γαλλικής δύναμης Σερβάλ, της μετέπειτα Μπαρχάν, και για το συμπληρωματικό πρωτόκολλο του Μαρτίου του 2020 που αφορούσε την αποστολή ειδικών δυνάμεων ευρωπαϊκών κρατών που σχηματίστηκε με γαλλική πρωτοβουλία, δηλαδή την δύναμη Τακούμπα.

Ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από το Παρίσι, μένει να φανεί αν η αποκήρυξη της SOFA θα έχει συνέπειες στην εξελισσόμενη αποχώρηση της Μπαρχάν, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, έπειτα από μήνες εντάσεων. Η απόσυρση της γαλλικής δύναμης, δυνητικά επικίνδυνη επιχείρηση, υποτίθεται πως θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις ως έξι μήνες.

Η ανακοίνωση των αρχών στο Μαλί επιδεινώνει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στους άλλοτε στενούς συμμάχους, που αγωνίστηκαν εναντίον της εξάπλωσης της δράσης των τζιχαντιστών από το βόρειο τμήμα της φτωχής, περίκλειστης χώρας του Σαχέλ. Η δράση των τζιχαντιστικών ομάδων που εξαπλώθηκε σε γειτονικά κράτη (Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο) και απειλεί να φθάσει ως τον Κόλπο της Γουινέας, έχει ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους -άμαχους κι αντιμαχόμενους- κι έφερε το κράτος του Σαχέλ στα πρόθυρα κατάρρευσης, όπως παραδέχονται οι αρχές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι επιδεινώθηκαν μετά το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τον Μάιο του 2021, εναντίον του προέδρου και του πρωθυπουργού που διόρισαν οι ίδιοι, κατόπιν της ακύρωσης της δέσμευσης των συνταγματαρχών πως θα παρέδιδαν την εξουσία σε πολίτες τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα πράγματα χειροτέρεψε η προσέγγιση της στρατιωτικής χούντας με τη Ρωσία. Η Γαλλία και σύμμαχοί της στη Δύση κατηγορούν τις αρχές του Μαλί ότι προσέλαβαν την αμφιλεγόμενη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, με το Μπαμακό να το διαψεύδει και να μιλά για διακρατική συνεργασία.

Το Μαλί απέλασε τον πρεσβευτή της Γαλλίας τον Ιανουάριο και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλαγέ Ντιόπ απείλησε τότε πως το Μπαμακό θα προχωρούσε, εάν θεωρούσε πως χρειάζεται, σε ακύρωση των συμφωνιών συνεργασίας. Το Μαλί αξίωσε τροποποιήσεις τους τον Δεκέμβριο, κρίνοντας πως ορισμένες διατάξεις τους παραβίαζαν την εθνική του κυριαρχία. Οι συνταγματάρχες έβλεπαν με κακό μάτι ιδίως τη δράση της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στους αιθέρες της αφρικανικής χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η στρατιωτική χούντα κατηγόρησε τον γαλλικό στρατό για «κατασκοπεία» και συνωμοσία με σκοπό την «ανατροπή» της, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που τραβήχτηκε από UAV κοντά στη βάση Γκοσί, και σύμφωνα με τον γαλλικό στρατό έδειχνε Ρώσους μισθοφόρους να θάβουν πτώματα κοντά στη βάση, με σκοπό να κατηγορηθεί η Γαλλία για εγκλήματα πολέμου.

Την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για ταχεία επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση στο Μάλι, τη Γουινέα και την Μπουρκίνα Φάσο, χώρες που όλες διοικούνται από στρατιωτικά καθεστώτα.

Με πληροφορίες από AFP, Le Monde

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα