ΑΘΗΝΑ
09:05
|
02.05.2024
Ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών που πλήττονται αμφότερες από τις παράνομες αμερικανικές κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οουτζί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας, χθες Δευτέρα, και συζήτησαν τρόπους επέκτασης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μαδούρο έκανε λόγο για μια «παραγωγική» συνάντηση, η οποία είχε στόχο «να εμβαθύνει τους δεσμούς αδελφοσύνης και συνεργασίας των δύο χωρών, ειδικά σε θέματα ενέργειας».

Ο Ιρανός υπουργός, επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου με περισσότερους από δώδεκα αξιωματούχους, έφτασε στο Καράκας το Σάββατο σε μια επίσκεψη που κρίθηκε σημαντική για τις σχέσεις Ιράν-Βενεζουέλας και τις προσπάθειες εξουδετέρωσης των επιπτώσεων των αμερικανικών κυρώσεων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Οουτζί συνάντησε τον Βενεζουελάνο ομόλογό του Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, για να συζητήσουν τρόπους για να «ξεπεραστούν» οι επιπτώσεις των σκληρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί και στις δύο χώρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε δήλωση του υπουργείου πετρελαίου της Βενεζουέλας αναφέρεται ότι οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν «την κατασκευή διαδρομών και μηχανισμών για να ξεπεραστούν τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις συμμαχικές χώρες».

Το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές αναφέρει ότι κατά την επίσκεψη της ιρανικής αντιπροσωπείας στη χώρα επρόκειτο να υπογραφούν μια σειρά ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βενεζουέλα και το Ιράν, και οι δύο υπό παράνομες αμερικανικές κυρώσεις, έχουν ενισχύσει τα τελευταία χρόνια την ενεργειακή τους συνεργασία, με την Τεχεράνη να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τη χώρα της Νότιας Αμερικής. Το Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια έχει στείλει αρκετές αποστολές βενζίνης στη Βενεζουέλα, της οποίας η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει πληγεί σκληρά από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Βενεζουέλα εισάγει συμπύκνωμα φυσικού αερίου, από το Ιράν, το οποίο θεωρείται σημαντικό για την αραίωση του εξαιρετικά πυκνού αργού πετρελαίου της. Το Ιράν στηρίζει επίσης τον νοτιοαμερικανικό σύμμαχό του με μηχανικούς, διυλισμένα προϊόντα και ανταλλακτικά για τη βιομηχανία πετρελαίου του.

Πηγή: Presstv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα