ΑΘΗΝΑ
17:49
|
18.04.2024
Το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στις ΗΠΑ για αμβλώσεις υπερασπίστηκε το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στις ΗΠΑ για αμβλώσεις υπερασπίστηκε το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με αφορμή τις πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο 24ωρο σε σχέση με προσχέδιο γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ανατροπή και ακύρωση της ιστορικής απόφασης του 1973 στην υπόθεση «Ρόου κατά Γουέιντ» με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ο Μπάιντεν, με εκτενή ανακοίνωσή του, κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να αφήσει ανέπαφη την απόφαση του 1973  εκτιμώντας πως πρόκειται για ζήτημα «βασικής δικαιοσύνης και σταθερότητας» των νόμων στις ΗΠΑ.

«Θεωρώ πως είναι θεμελιώδες το δικαίωμα μίας γυναίκας να επιλέγει, η απόφαση για την υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ είναι νόμος της χώρας επί περίπου 50 χρόνια και η βασική δικαιοσύνη και σταθερότητα του νόμου απαιτεί να μην ανατραπεί» είπε ο Πρόεδρος Τζο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν το έγγραφο της γνωμοδότησης είναι γνήσιο ή εάν αντανακλά την τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναγκάζοντας το σώμα να εκδώσει ανακοίνωση και να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα του εγγράφου σημειώνοντας ωστόσο πως δεν αποτελεί «απόφαση του δικαστηρίου ούτε τελική θέση οιουδήποτε μέλους αυτού του σώματος για τα ζητήματα της υπόθεσης».  

Έρευνα ζήτησε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ο 67χρονος Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Γκλόβερ Ρόμπερτς, που υπηρετεί ως 17ος Αρχιδικαστής του σώματος από το 2005 (αφότου διορίστηκε επί πρώην προέδρου Τζ.Ου. Μπους)  καταδίκασε την διαρροή του προσχεδίου απόφασης που αποκάλυψε πρώτο το Politico (προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ).

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας του ζητήματος, χαρακτήρισε την εξέλιξη «προδοσία της εμπιστοσύνης του δικαστηρίου» διατάσσοντας τη διενέργεια έρευνας για να εξακριβωθεί ποιος και πώς διέρρευσε το επίμαχο έγγραφο.

John Roberts calls Roe v Wade leak a betrayal : NPR
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα»

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα