ΑΘΗΝΑ
23:41
|
15.11.2024
Μέσα από τη φυλακή η γερουσιαστής διεκδικεί την επανεκλογή της στις εκλογές της 9ης Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, στο νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν τις Φιλιππίνες να απελευθερώσουν τη φυλακισμένη γερουσιαστή Λέιλα ντε Λίμα, καθώς δύο βασικοί μάρτυρες στην υπόθεση της κυβέρνησης εναντίον της απέσυραν την κατάθεσή τους.

Η Ντε Λίμα, έντονη επικριτής του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε και του αμφιλεγόμενου «πόλεμου κατά των ναρκωτικών» που έχει εξαπολύσει, παλεύει για την επανεκλογή της μέσα από τη φυλακή καθώς βρίσκεται υπό κράτηση από τον Φεβρουάριο του 2017 , κατηγορούμενη ότι πήρε χρήματα από ναρκωτικά ενώ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης.

Η 62χρονη πολιτικός, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είναι θύμα σκευωρίας και αντιποίνων.

«Η γερουσιαστής Leila de Lima έχει υποστεί πέντε χρόνια κράτηση για ένα υποτιθέμενο έγκλημα που αμφισβητούν τώρα βασικοί μάρτυρες», δήλωσε ο Φιλ Ρόμπετσον, αναπληρωτής διευθυντής Ασίας στο Human Rights Watch. «Οι αρχές θα πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις κατηγορίες που έχουν πολιτικά κίνητρα, να την αφήσουν ελεύθερη και να διερευνήσουν αμερόληπτα τους ισχυρισμούς των μαρτύρων ότι εξαναγκάστηκαν να δώσουν ψευδείς καταθέσεις».

Ο Ραφαέλ Ράγκος, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Γραφείου Διορθώσεων το 2012, λέει τώρα ότι η προηγούμενη κατάθεσή του πως παρέδωσε χρήματα από βαρόνους ναρκωτικών στη ντε Λίμα ήταν «ψευδής» και εξαναγκάστηκε να την κάνει «κατόπιν οδηγιών», αναφερόμενος του στον υπουργό Δικαιοσύνης του Ντουτέρτε, Βιταλιάνο Αγκίρε, προκειμένου να έχει καλύτερη μεταχείριση και να μετατραπεί ο ίδιος από κατηγορούμενο σε μάρτυρα.

Δακρυσμένος, ο αξιωματούχος, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό κανάλι ANC, ζήτησε συγγνώμη από τον ντε Λίμα και είπε ότι λυπάται.

Λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη του Ράγκος, ένας άλλος μάρτυρας απέσυρε επίσης την κατάθεσή του εναντίον της γερουσιαστή.

Σε ένορκη κατάθεσή του, ο Κέρουιν Εσπινόζα, ανέφερε ότι η δήλωση που έκανε ενώπιον της Άνω Βουλής τον Νοέμβριο του 2016, η οποία εμπλέκει την Ντε Λίμα σε υπόθεση ναρκωτικών ήταν «ψευδής» και αποτέλεσμα «πίεσης, εξαναγκασμού, εκφοβισμού και σοβαρών απειλών για τη ζωή και τα μέλη της οικογένειάς του από την αστυνομία που του ανέθεσε να εμπλέξει την γερουσιαστή στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών».

Μήνυμα στο Twitter από την υπό κράτηση  ντε Λίμα περιγράφει την υπόθεση ως «μια τεράστια συνωμοσία ψεμμάτων».

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών αναφέρουν ότι στις Φιλιππίνες  τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον «πόλεμο των ναρκωτικών», κυρίως φτωχοί νεαροί άνδρες που κατηγορούνται ως δράστες ναρκωτικών και σκοτώθηκαν σε συνδυασμό αστυνομικών επιχειρήσεων και δολοφονιών.

Η αμφιλεγόμενη καταστολή που έχει την πολιτική υπογραφή του Ντουτέρτε ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2016, και ερευνάται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 6.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Η Ντε Λίμα ξεκίνησε μια έρευνα στη Γερουσία για τις δολοφονίες το 2016, αλλά στη συνέχεια απομακρύνθηκε από τη θέση της ως προέδρου της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης και στοχοποιήθηκε σε σεξιστικές επιθέσεις που ένας γερουσιαστής της αντιπολίτευσης περιέγραψε ως «επίθεση από το κράτος σε γυναίκες».

Το επόμενο έτος κατηγορήθηκε για τρία αδικήματα ναρκωτικών και φυλακίστηκε στο αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας στη Μανίλα. Η Ντε Λίμα είχε ήδη τροφοδοτήσει την οργή του Ντουτέρτε ερευνώντας εξωδικαστικές δολοφονίες στην πόλη Νταβάο, όπου ο Ντουτέρτε ήταν δήμαρχος πριν εκλεγεί πρόεδρος.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα