ΑΘΗΝΑ
08:18
|
02.05.2024
Πρόκειται για τον Αχμαντρεζά Τζαλαλί, γιατρό και ερευνητή, ειδικευμένο στην Ιατρική των Καταστροφών, ο οποίος συνελήφθη το 2016.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτέλεση της θανατικής ποινής εντός του μήνα εις βάρος Σουηδοϊρανού υπηκόου, ο οποίος καταδικάστηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA επικαλούμενο πηγές

Πρόκειται για τον Αχμαντρεζά Τζαλαλί, γιατρό και ερευνητή, ειδικευμένο στην Ιατρική των Καταστροφών, ο οποίος συνελήφθη το 2016 στη διάρκεια ακαδημαϊκής επίσκεψής του στο Ιράν και πρόκειται να εκτελεστεί στις 21 Μαΐου, μετέδωσε το ISNA.

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την είδηση. Η Σουηδία είχε στο παρελθόν καταδικάσει την απόφαση της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον Τζαλαλί, όμως το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας εκτέλεσης της ποινής.

Η είδηση έγινε γνωστή λίγο πριν την ολοκλήρωση της δίκης του Χαμίντ Νουρί στην Στοκχόλμη, ενός Ιρανού πρώην εισαγγελέα, ο οποίος συνελήφθη από τις σουηδικές αρχές το 2019 και αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Σουηδία κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Νουρί κατηγορείται ότι διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στον φόνο πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι εκτελέστηκαν με κυβερνητική εντολή στην φυλακή Γκοχαρντάσχ, στο Καράτζ του Ιράν το 1988.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι ο αριθμός των κρατουμένων που εκτελέστηκαν ανέρχεται σε περίπου 5.000 και σε μια έκθεσή της το 2018 σημείωνε ότι «ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι υψηλότερος».

Με βάση τον σουηδικό νόμο, τα δικαστήρια μπορούν να δικάζουν Σουηδούς πολίτες και πολίτες με άλλων χωρών για εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου που διαπράχτηκαν στο εξωτερικό.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Δευτέρα τον Σουηδό πρεσβευτή προκειμένου του εκφράσει την ένσταση της Τεχεράνης για τις «αβάσιμες και κατασκευασμένες κατηγορίες που διατύπωσε ο Σουηδός εισαγγελέας εναντίον του Ιράν στη διάρκεια της δίκης του Νουρί», μετέδωσαν νωρίτερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα