ΑΘΗΝΑ
06:46
|
25.04.2024
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας πριν και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας διεκόπησαν το 2019. Τότε η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο Καράκας, κλείνοντας την αμερικανική πρεσβεία εκεί και κατηγορώντας τον Νικολάς Μαδούρο ότι έκλεψε τις προεδρικές εκλογές τον προηγούμενο χρόνο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Μόσχα ωθούν τις δυτικές χώρες στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.  Η Ουάσιγκτον δείχνει να προσεγγίζει την ουκρανική κρίση ως μια ευκαιρία για να πείσει τον Μαδούρο να απομακρυνθεί από την σφαίρα επιρροής της Μόσχας με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Εξάλλου οι ΗΠΑ υπήρξαν κάποτε ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Βενεζουέλας. Η πρώτη συνάντηση αμερικανικής αντιπροσωπείας με αξιωματούχους της Βενεζουέλας στο Καράκας τον περασμένο Μάρτιο χαρακτηρίστηκε «εγκάρδια» και γεμάτη «σεβασμό» από τον ίδιο τον Μαδούρο.

Αυτή την ξαφνική «επίθεση φιλίας» με οφέλη σχολιάζει με το σκίτσο στον ιστότοπο cartoonmovement.com ο σκιτσογράφος, Elmer, από την Αργεντινή. «Μαδούρο σε θέλουμε έξω» η ρητορική των ΗΠΑ πριν από τον πόλεμο και «Μαδούρο θέλουμε το πετρέλαιό σου» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ξαφνικά ο «δικτάτορας» Μαδούρο έχει το μαχαίρι, έχει και το καρπούζι…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα