ΑΘΗΝΑ
10:57
|
20.04.2024
«Προβλέπουμε για φέτος σημαντική αύξηση της υποστήριξή μας προς τη Μολδαβία με την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική της υποστήριξη προς τη Μολδαβία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο Κισινάου και έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη φιλοευρωπαία πρόεδρο της χώρας, Μάια Σαντού.

Οι υποσχέσεις για τη στρατιωτική ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων της Μολδαβίας δόθηκαν με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν στο έδαφος του φιλορωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας, που συνορεύει με την Ουκρανία. «Προβλέπουμε για φέτος σημαντική αύξηση της υποστήριξή μας προς την Μολδαβία με την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις της», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο Κισινάου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως αλληλέγγυα με τη χώρα σας, τη Μολδαβία. Αποτελεί ευρωπαϊκό μας καθήκον να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την χώρα σας και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εδαφική σας ακεραιότητα», διαβεβαίωσε ο Σαρλ Μισέλ.  «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την σύμπραξή μας μαζί σας για να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα σας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Μολδαβία, μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία στριμωγμένη ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ανησυχεί από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου για μία επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία στο έδαφός της.

Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν έπειτα από την σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Υπερδνειστερία, περιοχή που υποστηρίζεται από τη Μόσχα και έχει αποσχισθεί από τη Μολδαβία έπειτα από σύντομη σύρραξη το 1992.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί δύναμη 1.500 στρατιωτών στο έδαφος του φιλορωσικού θύλακα, έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις «τρομοκρατικές ενέργειες» και προειδοποίησε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

«Δεν βλέπουμε άμεσο κίνδυνο… αλλά έχουμε σχέδια για να αντιμετωπίσουμε τέτοια απαισιόδοξα σενάρια», δήλωσε η Μάια Σαντού.  Σχετικά με τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία, η Μολδαβή πρόεδρος ανέφερε ότι όλες οι ενδείξεις κατευθύνονται προς την ευθύνη «των δυνάμεων που ευνοούν τον πόλεμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα