Περισσότερα από 200 κινητά τηλέφωνα Ισπανών πολιτικών, ακτιβιστών, νομικών κ.ά. φέρονται να είχαν επιλεγεί για να «παγιδευτούν» με το λογισμικό παρακολούθησης του ισραηλινού ομίλου, NSO, για λογαριασμό της κυβέρνησης του Μαρόκου σύμφωνα με μια νέα διαρροή δεδομένων γύρω από το σκάνδαλο με το διαβόητο πρόγραμμα «Pegasus».
Ανάμεσα στα «μολυσμένα» με το κατασκοπευτικό λογισμικό της NSO κινητά ήταν αυτό του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της υπουργού Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες. Η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε την περασμένη Δευτέρα από τον αρμόδιο υπουργό Φελίξ Μπολάνιος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, στην οποία έγινε γνωστό ότι το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού Σάντσεθ παραβιάστηκε δύο φορές τον Μάιο του 2021 και η συσκευή της υπουργού Άμυνας έγινε επίσης στόχος μία φορά τον Ιούνιο του 2021. Ήδη διετάχθη έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για το πώς «μολύνθηκαν» οι συσκευές των Σάντσεθ και Ρόμπλες.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να προβεί σε εικασίες για το ποιος ήταν ο «πελάτης» της ισραηλινής NSO για τις «εξωτερικές και παράνομες παρεμβάσεις», όπως χαρακτήρισε τις υποκλοπές ο Φελίξ Μπολάνιος.
Σύμφωνα με τον βρετανικό «Γκάρντιαν» ο Ισπανός πρωθυπουργός «στοχοποιήθηκε» σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο στην ισπανική πολιτική σκηνή. Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών προετοίμαζε το έδαφος για τη χορήγηση χάριτος σε εννέα Καταλανούς ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017. Την ίδια περίοδο η Ισπανία είχε επίσης εμπλακεί σε μια τεταμένη διπλωματική διαμάχη με το Μαρόκο. Νέα διαρροή δεδομένων εμφανίζει το Μαρόκο ως τον πιθανότερο πελάτη της NSO.
Το βρετανικό δημοσίευμα επικαλούμενο ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι ο αριθμός ισπανικού κινητού που ανήκει στον Αμινατού Χαϊντάρ, γνωστού ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Δυτική Σαχάρα, συμπεριλήφθηκε στη βάση δεδομένων που διέρρευσε και βρέθηκε ότι ήταν στόχος του Pegasus από το 2018. Ίχνη του κατασκοπευτικού λογισμικού βρέθηκαν επίσης σε ένα δεύτερο αριθμό τηλεφώνου που ανήκει στον Χαϊντάρ τον Νοέμβριο του 2021. Επιπλέον, το κινητό τηλέφωνο του Ισπανού δημοσιογράφου, Ιγκνάσιο Θεμπέρο, ο οποίος ειδικεύεται στο ρεπορτάζ για την περιοχή του Μαγκρέμπ, καταγράφηκε στη βάση δεδομένων του Pegasus. Πάντως, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι στοχοποιήθηκε ή χακαρίστηκε το σύνολο των 200 και πλέον συσκευών Ισπανών που φέρονται να επελέγησαν για παρακολούθηση από το Μαρόκο, όπως σημειώνει ο «Γκάρντιαν».
Στο μεταξύ ο καναδικός οργανισμός Citizen Lab αποκάλυψε ότι περισσότερα από 60 άτομα που συνδέονται με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα ήταν στόχοι του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus. Μετά τις καταγγελίες για κατασκοπεία μελών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, ο βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, το αριστερό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ERC, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση έως ότου η Μαδρίτη λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν, βουλευτής και εκπρόσωπος του ERC, δήλωσε στο Twitter: «Το κράτος κατασκόπευε, κατασκοπεύει και θα κατασκοπεύει».
Από την πλευρά του ο όμιλος NSO εμμένει ότι οι πληροφορίες γύρω από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι λανθασμένες. Η ισραηλινή εταιρεία ισχυρίζεται ότι το γεγονός ότι ένας αριθμός εμφανίστηκε στη λίστα δεδομένων που διέρρευσε δεν είναι σε καμία περίπτωση ενδεικτικό του εάν ένας αριθμός είχε στόχο την παρακολούθηση μέσω του Pegasus. Η NSO είπε επίσης ότι η εν λόγω βάση δεδομένων δεν έχει «καμία σχέση» με την εταιρεία.