ΑΘΗΝΑ
12:01
|
19.04.2024
Tην κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ζήτηση σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tην κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ζήτηση σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του:

Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ελλάδα. Το φάντασμα των λογαριασμών του Ηλεκτρικού Ρεύματος που στοιχειώνει τον κόσμο μας εκεί έξω.

Μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει οσονούπω να το κυνηγήσει με νέα μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει στην τροπολογία του – με την οποία θα ασχοληθώ καλοπροαίρετα σε λίγο.

Επί της ουσίας όμως, και οι μεν και οι δε κάνετε ό, τι μπορείτε για να μην γίνει το μόνο που πρέπει να γίνει: Να καταργηθεί το αμαρτωλό Χρηματιστήριο Ενέργειας!

Το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και οι λογαριασμοί την απόγνωσης κρύβουν 3 πράγματα:

  • Ένα Έγκλημα
  • Ένα Όργανο του Εγκλήματος μιας Μικρής Μαφίας
  • Την σταθερή Πολιτική Συγκάλυψή από το μνημονιακό μπλοκ της Μαφίας αυτής και του εγκλήματός της.

Το Έγκλημα

Η μεταφορά πλούτου μέσω των λογαριασμών της τέως ΔΕΗ από τους πολλούς στους απελπιστικά λίγους – δηλαδή στους 5: ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΛΑΤΣΗ-ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ καθώς στην CVC που μεταξύ τους μοιράστηκαν τις παραγωγικές μονάδες της τ. ΔΕΗ – μιας επιχείρησης που έστησε από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός για να του παρέχει ρεύμα λίγο πάνω λίγο κάτω του μέσου κόστους. Κάτι που η τέως ΔΕΗ το έκανε καλά.

Το Όργανο του Εγκλήματος μιας Μικρής Μαφίας

 Το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπου γίνεται το εξής παλαβό: Μαζεύονται ο Πέτρος, ο Γιώργος κι ο Φράνς. Ο Πέτρος παράγει κιλοβατώρες από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά πολύ φθηνά, π.χ. η τελευταία κιλοβατώρα του κόστισε π.χ. 5 λεπτά. Ο Γιώργος παράγει από λιγνίτη με κόστος της τελευταίας κιλοβατώρας 15 λεπτά. Κι ο Φράνς παράγει με ακριβό φυσικό αέριο προς 50 λεπτά. Και τι κάνουν; Αφήνουν τον Φρανς, με το κόστος των 50 λεπτών να ορίσει την τιμή. Λέει ο Φρανς που είναι και φιλάνθρωπος, ε, εντάξει, δεν θα το παρακάνω θα πουλάω προς 60 λεπτά. Το Χρηματιστήριο-καφενείο τους αμέσως ανακοινώνει τιμή 60 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα. Κέρδη: Πέτρος 60-5 = 55. Γιώργος 60-15 = 45. Φρανς 60-50 = 10.

  • Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
  • ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αυξάνεται τώρα το φυσικό αέριο από 50 πάει στα 90. Εισαγόμενη ανατίμηση φυσικού αερίου 80%.

Τότε ο Φρανς λέει στον Πέτρο και τον Γιώργο: «Παιδιά δεν βγαίνω με τιμή 60.» Ακόμα και καλό παιδί να είναι ο Φρανς, και δεν χρησιμοποιήσει τη δύναμή του να πάει την τιμή στα 200, και την πάει στα 100 λεπτά, κρατώντας το κέρδος του το ίδιο 100-90 = 10, προσέξτε τις χαρές και τα πανηγύρια του Πέτρου [από 60-5=55 σε 100-5 = 95] και του Γιώργου [από 60-15=45 σε 100-15=85]

Να πως λεηλατείται ένας φτωχός λαός, που για δεκαετίες οικοδόμησε από το υστέρημά του μια δημόσια ΔΕΗ που τον προμήθευε με φτηνό ρεύμα.

Τί θα πρέπει να γίνει; Αυτό που έχει μαλλιάσει η γλώσσα του ΜέΡΑ25 να λέει ότι πρέπει να γίνει:

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΛΑΦΟΝ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ, ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ, ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΝΣ

Π.χ. Μια τιμή μάξιμουμ 5% πάνω από το κόστος του καθενός θα οδηγούσε σε μείωση τιμής κατά 36% παρά την αύξηση κατά 80% της τιμής του φυσικού αερίου!

Οι δικαιολογίες καταρρέουν μία-προς-μία:

  1. Επενδύουν λέει τα υπερκέρδη τους στην μελλοντική πράσινη ανάπτυξη. Που το ξέρετε αυτό; Επειδή είναι οικολόγοι στο νου και πατριώτες στην ψυχή;
  2. Δεν γίνεται, δεν μας αφήνει η ΕΕ. Σκρέκας στον ΣΚΑΙ: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε την Ευρώπη! Άρα κάλπικη και αυτή η δικαιολογία».
  3. Το πράγμα είναι περίπλοκο λένε κάποιοι, δεν λύνεται έτσι απλά. Πως να υπολογιστεί το κόστος της κάθε μονάδας παραγωγής. Σοβαρά; Διαβάζω στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Η ΡΑΕ υπολόγισε τα κέρδη στον τομέα παραγωγής ανά 15λεπτο που γίνονται οι προσφορές στη χονδρεμπορική αγορά για κάθε μονάδα και κάθε τεχνολογία (αέριο, λιγνίτες, υδροηλεκτρικά), αλλά και για κάθε εταιρεία. Στη συνέχεια προχώρησε σε σύγκριση των κερδών αυτών με τα κέρδη που έχουν εγγράψει οι εταιρείες στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις για το 2021.» Άρα το έχουν κάνει ήδη, πάει κι αυτή η δικαιολογία.

Δεν είναι σωστό, λένε κάποιοι άλλοι παρατρεχάμενοί σας, το κράτος να επιβάλλει τιμές σε ιδιώτες ή να τους φορολογεί για κέρδη που δεν δήλωσαν. Πείτε το αυτό στους μικρομεσαίους και στα νοικοκυριά που του βάζετε ό,τι «αντικειμενικές αξίες θέλετε) και που η εφορία υπολογίζει κατά το δοκούν μην δηλωθέντα κέρδη.

Κύριε Μητσοτάκη,

Προσέξτε. Σας παρακολουθούμε.

Αν δεν βάλετε πλαφόν, επιλέγοντας να επιδοτήσετε τους λογαριασμούς επειδή επιλέξατε να μην στενοχωρήσετε τους ιδιοκτήτες της «Μητσοτάκης Α.Ε.» ο κόσμος εκεί έξω θα καταλάβει ότι επιλέξατε να χρεώνονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους ώστε να μην πληγούν τα υπερκέρδη των αφεντικών σας, γιατί αυτούς έχετε μετόχους.

Αν βάλετε ένα μόνο πλαφόν, ή κρατώντας τα πλαφόν ψηλά, και πάλι θα φανεί η κοροϊδία ενός λαού που δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε πλέον. Την μήνι του πολλαπλώς λαβωμένου αυτού λαού αυτού, των ίδιων σας των ψηφοφόρων, δεν θα την γλυτώσετε.

Έρχομαι τώρα στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία διάβασα προσεκτικά.

Προσπερνώ το θλιβερό γεγονός ότι όταν το ΜέΡΑ25 καταθέσαμε τροπολογία την 6η Απρίλη για Τρίμηνο Μορατόριουμ αποσυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και μικρομεσαίους εσείς δεν μας τιμήσατε ούτε καν με ένα απαξιωτικό σχόλιο. Κουβέντα. Κατά τα άλλα σας ενδιαφέρει, λέτε, η προοδευτική συγκυβέρνηση. Έτσι είστε, τί να κάνουμε. Το αποδεχόμαστε.

Επειδή εμείς δεν είμαστε έτσι, διάβασα προσεκτικά την τροπολογία σας ψάχνοντας λόγο να την στηρίξουμε. Στην μη διακοπή του ρεύματος, προφανώς συμφωνούμε. Συμφωνούμε και σε κάτι άλλο που διάβασα στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία σας. Λέτε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής:

«…εφαρμόστηκε σε μία αγορά ενέργειας με σοβαρές στρεβλώσεις (χονδρεμπορική αγορά με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, καθετοποιημένες επιχειρήσεις με προνομιακή θέση στην αγορά, χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδεια στη χονδρεμπορική αγορά, αδιαφάνεια και ελλιπής ενημέρωση καταναλωτών στη λιανική αγορά.»

Σωστά. Λέτε ακόμα το εξής:

«Παρότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή και εδώ και πολύ καιρό η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ελλείπει οποιαδήποτε αποτελεσματική κρατική πολιτική παρέμβασης στη δομή της αγοράς προμήθειας της ενέργειας για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και την αποτροπή δημιουργίας ουρανοκατέβατων κερδών καθώς και φορολόγησής τους για ελάφρυνση των καταναλωτών.

Σωστά. Γιατί όμως «ελλείπει» τέως σύντροφοι; Ποιος ξέχασε να φροντίσει ώστε να υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες κρατικών παρεμβάσεων;

Ποιος την έφτιαξε αυτή την στρεβλή όπως την χαρακτηρίζετε αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τ. σύντροφοι;

Ποιος είπε κατά την ίδρυσή του Χρηματιστήριου Ενέργειας, αυτολεξεί, ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας «θα ενισχύσει σημαντικά τις βιομηχανίες και θα διαμορφωθούν σημαντικά προσιτές τιμές ενέργειας». Μήπως ο Πρωθυπουργός, τότε, Αλέξης Τσίπρας στην ετήσια σύνοδο του ΣΕΒ;

Ποιος υπουργός ανάπτυξης περιχαιρόταν για το Χρηματιστήριο Ενέργειας λέγοντας αυτολεξεί «Στην αγορά τη χονδρεμπορική θα διαμορφώνονται τιμές τις οποίες στη συνέχεια οι λιανέμποροι θα τις μεταφέρουν στους καταναλωτές, θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός, θα υπάρξει θετικό όφελος καθώς διάφορες εταιρείες θα προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς προσφέροντας χαμηλότερες τιμές»;

Μήπως ο Γιώργος Σταθάκης τα έλεγε αυτά; Σε τι διέφεραν αυτά τα λόγια από εκείνα του κ. Χατζηδάκη ο οποίος, αφότου ξαναέγινε υπουργός πήρε την σκυτάλη από εσάς λέγοντας «ότι ο κόσμος δεν θα πληρώσει τίποτα παραπάνω».

Να λοιπόν τι εννοούσα πριν αναφερόμενος στην Πολιτική Συγκάλυψη της μαφίας του Πέτρου, του Γιώργου και του Φρανς, στην πραγματικότητα των κκ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΛΑΤΣΗ-ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΥ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ καθώς και της βρετανικής CVC.

Ως κυβέρνηση φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ είχατε μια εξαιρετική ευκαιρία να μην στηθεί αυτό το φαγοπότι του Χρηματιστήριου Ενέργειας. Δεν την χάσατε, απλά. Την θάψατε. Και μάλιστα χορεύατε χρόνια πάνω στον τάφο της ζητώντας από τον λαό να σας δοξάσει που εκσυγχρονίσατε την αγορά ενέργειας.

Ας μην μένουμε όμως στο παρελθόν. Καλοπροαίρετα, διάβασα την τροπολογία σας ψάχνοντας να δω τι ακριβώς προτείνετε για το μέλλον. Εμείς, μόνο μπροστά κοιτάμε.

Προτείνετε τρία πράγματα:

Πρώτον, να μην διακοπεί το ρεύμα μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ. Κι αν το ΣτΕ αποφασίσει ότι μια χαρά πλασμένα ήταν όλα, τότε τι θα γίνει; Θα πρέπει να πληρώσουν συσσωρευμένη τη ρήτρα αναπροσαρμογής τα νοικοκυριά; Με την απειλή της καθόλα νόμιμης πλέον κατ’ εσάς διακοπής της σύνδεσης;

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ, ΤΑΞΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ;

Δεύτερον, προτείνετε, διαβάζω, «…αναμόρφωση των χαρακτηριστικών υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής και των συμβατικών υποχρεώσεων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας όσον αφορά στην τυποποίηση του υπολογισμού και τον τρόπο ενημέρωσης των καταναλωτών με δεσμευτικό τρόπο.»

Όποιος κατάλαβε να μου τρυπήσει τη μύτη. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Άρες μάρες κουκουνάρες. Μια ομίχλη λέξεων για να μην πείτε το ένα και μοναδικό: Να καταργηθεί το μαφιόζικο Χρηματιστήριο Ενέργειας που εσείς χτίσατε!

Το τρίτο που προτείνετε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, είναι να επιστρέψει λέει το Δ στη ΔΕΗ – χωρίς όμως να την εθνικοποιήσετε. Γελάνε και οι πέτρες! Τι άλλο θα σκαρφιστείτε ώστε να έχετε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο – και να λέτε στο λαό ότι θα τον προστατεύσετε από τους ολιγάρχες και να καθησυχάζετε τους ολιγάρχες ότι δεν θα τους αφαιρέσετε το όπλο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.

Εμείς, αντίθετα μ’ εσάς, μιλάμε καθαρά:

Θα βάλουμε μπροστά την διαδικασία εθνικοποίησης ολόκληρης της τέως ΔΕΗ όχι για να την κρατήσουμε κρατικοδίαιτη και υδροκέφαλη αλλά για να την αποδώσουμε στην κοινωνία, να την κοινωνικοποιήσουμε, στο πλαίσιο ενός έξυπνου αποκεντρωμένου δίκτυου παραγωγής και διανομής ανανεώσιμης ενέργειας.

Ακόμα και σε όσους διαφωνείτε με αυτό το όραμά μας δεν μπορεί να διαφωνείτε, εφόσον είστε καλοπροαίρετοι, ότι μόνη λύση εφαρμόσιμη αύριο το πρωί είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25:

Όπως προτείναμε την 6η Απρίλη, μορατόριουμ στις αποσυνδέσεις και, παράλληλα, αύριο το πρωί, κατάργηση των αυξήσεων χωρίς επιδότηση αλλά με χαμηλό πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής – ένα πλαφόν λίγο πάνω από το μέσο κόστος της μονάδας.

Όλα τα άλλα για επιδοτήσεις και ρήτρες αναπροσαρμογής και Συμβούλια Επικρατείας, και να δούμε τι θα πουν οι Βρυξέλλες, είναι όλα πράσινα άλογα, φούμαρα που πουλάτε στους ψηφοφόρους σας για να ΜΗΝ αγγίξετε την αισχροκέρδεια των κυρίων Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μυτιληναίου, Περιστέρη και βέβαια της CVC.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατανοώ την δύσκολη θέση σας. Νιώθετε την οργή του κόσμου να βράζει. Αλλά τελείτε υπό κομματικές ηγεσίες δεσμευμένες στο άρμα των ολιγαρχών που λεηλατούν τους ψηφοφόρους σας.

Από τη μια ο κ. Τσίπρας επιστρατεύει ευφυολογήματα με το γράμμα Δ και το στρίβειν δια του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να μην πει κάτι που θα χαλάσει τη σχέση του με τους ολιγάρχες που ξεκοκκαλίζουν την τέως ΔΕΗ και λεηλατούν τον κόσμο – προτείνοντας μια άχρηστη μεταχρονολόγηση της λεηλασίας του.

Κι από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης που υπόσχεται να υπερχρεώσει κι άλλο τα παιδιά και τα εγγόνια μας, με δανεικά από την τρόικα, ώστε και να αλαφρύνει τους λογαριασμούς εν όψει εκλογών και να μην χαλάσει τη σχέση του με τους ολιγάρχες που ξεκοκκαλίζουν την τέως ΔΕΗ και λεηλατούν τον κόσμο.

Τι να κάνετε κι εσείς; Βουλευτές είστε, όχι μάγοι. Υπάρχει όμως κάτι συμβολικό μεν ουσιαστικό δε που μπορείτε να κάνετε – τουλάχιστον για το καλό της συνείδησής σας:

Να προσθέσετε την υπογραφή σας στη συλλογή υπογραφών που διοργανώνει πρωτοβουλία πολιτών, την οποία το ΜέΡΑ25 στηρίζει, για ένα Δημοψήφισμα με μοναδικό ερώτημα ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, ή ΟΧΙ, ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Αφού αδυνατείτε να εκφραστείτε εντός των κομμάτων σας, ιδίως σε αυτή την αίθουσα, τουλάχιστον μπείτε στο revmagiaolous.org και συνυπογράψτε.

Είναι το ελάχιστο χρέος σας στους ανθρώπους μας εκεί έξω που υποφέρουν αλλά και στις επόμενες γενιές που ο κ. Μητσοτάκης χρεώνει για να επιδοτεί μέσω των λογαριασμών ολιγάρχες τον κ Μυτηλιναίο ο οποίος, παρεμπιπτόντως, σας τρολάρει κιόλας ανακοινώνοντας μόλις χτες αύξηση κερδοφορίας από την παραγωγή ενέργειας της τάξης του 108,3%. Μόνο και μόνο για αυτό η Δημοκρατία μας έχει υποχρέωση τουλάχιστον να διοργανώσει Δημοψήφισμα με το ερώτημα της κατάργησης του Χρηματιστήριου Ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα