ΑΘΗΝΑ
10:15
|
25.04.2024
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε, όπως είπε, σε μια πιο ρεαλιστική καταγραφή των καταστροφικών συνεπειών της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πανδημία της νόσου Covid-19 στοίχισε τη ζωή σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του 2021, όπως εκτιμά σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο νέος απολογισμός των θυμάτων της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επισήμως καταγεγραμμένο. Οι αριθμοί αυτοί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δίνουν μία πιο ρεαλιστική εικόνα των καταστροφικών – άμεσων και έμμεσων -συνεπειών της πανδημίας, η οποία συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε εβδομάδα.

«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

Στην Ινδία οι πραγματικοί θάνατοι από επιπλοκές του νέου κορονοϊού ανέρχονται σε 4,7 εκατομμύρια – αριθμός δεκαπλάσιος από αυτόν που δίνουν επισήμως οι αρχές της χώρας. Επίσης αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των θανάτων από τη νόσο Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Η κυβέρνηση της Ινδίας αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ εκφράζοντας «ανησυχία για τη μεθοδολογία» του διεθνούς οργανισμού.

«Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Είναι μια τραγωδία», δήλωσε η Δρ. Σαμίρα Άσμα, επικεφαλής του τμήματος δεδομένων του ΠΟΥ. «Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός. Είναι σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να λογοδοτήσουν για την υγειονομική τους πολιτική. Αν δεν μετρήσουμε σωστά σήμερα τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα