ΑΘΗΝΑ
13:02
|
24.04.2024
Ο Λουκασένκο είπε ότι ο ίδιος και η χώρα του είναι υπέρ της ειρήνης και ζήτησε επανειλημμένα τον τερματισμό του πολέμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υπερασπίστηκε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στο Associated Press, αλλά δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι η σύγκρουση των 10 εβδομάδων θα «σέρνεται με αυτόν τον τρόπο». Ο Λουκασένκο τάχθηκε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να προβεί σε χρήση τους.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα, η οποία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου -εν μέρει από το έδαφός του- έπρεπε να δράσει επειδή το Κίεβο «προκαλούσε τη Ρωσία». «Δεν έχω εντρυφήσει τόσο σε αυτό το πρόβλημα για να πω αν πάει σύμφωνα με το σχέδιο, όπως λένε οι Ρώσοι, ή όπως το αισθάνομαι εγώ», είπε. «Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά: Αισθάνομαι ότι αυτή η επιχείρηση έχει επιμηκυνθεί».

Η υποστήριξη του Λουκασένκο στον πόλεμο έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις και κυρώσεις κατά του Μινσκ. Ορισμένα ρωσικά στρατεύματα στάλθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας στην Ουκρανία και ο Λουκασένκο έχει σταθεί δημοσίως στο πλευρό του μακροχρόνιου συμμάχου του, ο οποίος έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη στήριξη της σοβιετικού τύπου, κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας του με φθηνή ενέργεια και δάνεια.

Ο Λουκασένκο είπε ότι ο ίδιος και η χώρα του είναι υπέρ της ειρήνης και ζήτησε επανειλημμένα τον τερματισμό του πολέμου. «Δεν δεχόμαστε κατηγορηματικά κανέναν πόλεμο. Κάναμε και κάνουμε τα πάντα τώρα για να μην υπάρξει πόλεμος. Χάρη σε εμένα, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», δήλωσε.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος τάχθηκε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση εξηγώντας: «Το αν η Ρωσία είναι ικανή ή όχι για κάτι τέτοιο – είναι ένα ερώτημα που πρέπει να θέσετε στη ρωσική ηγεσία», δήλωσε σχετικά με τη χρήση τέτοιων όπλων.

Η Ρωσία «δεν μπορεί εξ ορισμού να χάσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα που στέκεται στο πλευρό της Μόσχας, ενώ «έως και 50 κράτη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους» στο πλευρό της Ουκρανίας. Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν δεν επιδιώκει μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και η Δύση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. «Πιθανότατα δεν επιθυμεί μια παγκόσμια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιήστε το. Χρησιμοποιήστε το και κάντε τα πάντα για να μην συμβεί αυτό. Διαφορετικά, ακόμη και αν ο Πούτιν δεν το θέλει, ο στρατός θα αντιδράσει», προειδοποίησε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Ο 67χρονος Λουκασένκο αποκάλεσε τον Πούτιν «μεγάλο αδελφό» του και δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν έχει «στενότερες, πιο ανοιχτές ή πιο φιλικές σχέσεις με κανέναν από τους ηγέτες του κόσμου εκτός από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας».

Η σχέση τους ήταν ιδιαίτερα στενή πρόσφατα, αλλά ταραχώδης τα προηγούμενα χρόνια. Πριν από τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2020 που προκάλεσαν μαζικές διαμαρτυρίες και μια εσωτερική καταστολή από τον Λουκασένκο, κατηγορούσε συχνά το Κρεμλίνο ότι προσπαθεί να τον αναγκάσει να παραιτηθεί από τον έλεγχο πολύτιμων οικονομικών περιουσιακών στοιχείων και να εγκαταλείψει την ανεξαρτησία της χώρας του.

Αντιμέτωπος με σκληρές οικονομικές κυρώσεις αφού κατέστειλε βάναυσα τις διαδηλώσεις, ο Λευκορώσος ηγέτης άρχισε να τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί από κοινού η δυτική πίεση και συναντήθηκε τακτικά με τον Πούτιν, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς τους.

Η υποστήριξη του Λουκασένκο στην εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει φτάσει σε σημείο να αναπτύξει τα στρατεύματά της, με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας να δηλώνει στο AP ότι το Μινσκ δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία, ακόμη και αν ο στρατός του πραγματοποίησε ασκήσεις αυτή την εβδομάδα.

«Δεν απειλούμε κανέναν και δεν πρόκειται να απειλήσουμε. Επιπλέον, δεν μπορούμε να απειλήσουμε, ξέρουμε ποιος μας αντιτίθεται, οπότε το να εξαπολύσουμε κάποιου είδους σύγκρουση, κάποιου είδους πόλεμο εδώ δεν είναι απολύτως προς το συμφέρον του λευκορωσικού κράτους. Έτσι, η Δύση μπορεί να κοιμάται ήσυχη», δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

ΜέΡΑ25: Ο ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δείχνει τον δρόμο

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα