ΑΘΗΝΑ
20:28
|
19.04.2024
Ευθύνες σε Μπάιντεν και Ε.Ε. για το ξέσπασμα της κρίσης επέρριψε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν φέρουν την ίδια ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέτοντας μια αριστερή οπτική διαφορετική από την επίσημη των δυτικών δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time που δημοσιεύθηκε χθεςΤετάρτη, ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε ανευθυνότητα της Δύσης την υποστήριξη του Ζελένσκι, καθώς έτσι ενθαρρύνουν τον πόλεμο αντί να επικεντρώνονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες.

«Βλέπω τον πρόεδρο της Ουκρανίας, να μιλάει στην τηλεόραση, να τον χειροκροτούν, να δέχεται χειροκροτήματα από όλους τους Ευρωπαίους βουλευτές», είπε ο Λούλα στο περιοδικό. «Αυτός ο τύπος είναι τόσο υπεύθυνος για τον πόλεμο όσο και ο Πούτιν», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Λούλα, ο οποίος βρίσκεται στο εξώφυλλο του Time αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα θα κεντρίσουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και επιβάλουν συνεχώς νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο 76χρονος πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας ανέφερε στη συνέντευξή του ότι ο Ζελένσκι θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει στη ρωσική αντίθεση στις κινήσεις της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να είχε διαπραγματευτεί με τον Πούτιν ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση.

Αναφερόμενος στην πορεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την σκηνή, ως ηθοποιός στην προεδρία της χώρας, πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση. Εντάξει, ήσουν καλός κωμικός. Αλλά ας μην κάνουμε πόλεμο για να εμφανιστείς στην τηλεόραση».

Από τα πυρά του Λούλα δεν γλίτωσε και η Δύση, καθώς όπως ανέφερε, ο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να κάνουν αρκετά στην κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία τους προηγούμενους μήνες, ενόψει της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη πολιτική επιρροή. Και ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον πόλεμο, όχι να τον υποκινήσει», είπε. «Θα μπορούσε να είχε πάρει ένα αεροπλάνο, να πάει στη Μόσχα και να μιλήσει με τον Πούτιν. Αυτό είναι το είδος της στάσης που θα περίμενε κανείς από έναν ηγέτη».

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την εισβολή δηλώνοντας ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε.

«Ο Πούτιν δεν έπρεπε να είχε εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά δεν είναι μόνο ο Πούτιν που φταίει. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι επίσης ένοχοι», είπε ο Λούλα

Ο Λούλα, ο οποίος προηγείται του Μπολσονάρο στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Οκτωβρίου, ήταν βασικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή κατά τις δύο θητείες του ως πρόεδρος, χτίζοντας τη διπλωματική επιρροή της Βραζιλίας και διατηρώντας δεσμούς με ομολόγους του τόσο διαφορετικούς όπως ο Τζορτζ Μπους των ΗΠΑ και ο Ούγκο Τσάβες από τη Βενεζουέλα ή ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από το Ιράν.

Πηγή: Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα