ΑΘΗΝΑ
20:06
|
24.04.2024
Η Σουηδία έλαβε από τις ΗΠΑ «διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά της» σε περίπτωση που αιτηθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέει η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας εάν ενταχθούν στη Συμμαχία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα ABC, που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

«Σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη Συμμαχία, θα μετατραπούν σε χώρο αντιπαράθεσης μεταξύ του μπλοκ του Βορείου Ατλαντικού και της Ρωσίας και θα βρεθούν αντιμέτωπες με όλες τις επακόλουθες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμασμένων στο χρόνο σχέσεις καλής γειτονίας μας. Αυτό επιθυμούν οι λαοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας;» αναρωτήθηκε η διπλωμάτης.

«Προειδοποιούμε τους γείτονές μας από τη Βόρεια Ευρώπη σε τακτική βάση και εδώ και πολύ καιρό ότι η έλξη τους στην τροχιά του ΝΑΤΟ απειλεί να φέρει ανισορροπία στο σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αυτό δεν είναι το “θέμα των τελευταίων εβδομάδων”», συμπλήρωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Όσον αφορά την Ουκρανία, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, ανέφερε πως το Κίεβο και άλλες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν την τρέχουσα εδαφική πραγματικότητα στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη εδαφική πραγματικότητα «προέκυψε λόγω της πολιτικής των αρχών του Κιέβου που ήρθαν στην εξουσία μέσω του νεοναζιστικού πραξικοπήματος του 2014. Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία, ενώ η DPR και η LPR έγιναν ανεξάρτητα κράτη»

«Είναι απαραίτητο να σεβαστούμε μια νόμιμη και συνειδητή επιλογή των λαών και του δικαιώματος των εθνών για αυτοδιάθεση, που εδραιώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Η Σουηδία έλαβε από τις ΗΠΑ «διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά της»

Η Σουηδία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα λάβει υποστήριξη κατά την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που η Στοκχόλμη καταθέσει σχετικό αίτημα, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Οι δύο χώρες ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έναν χρόνο για να εγκριθεί από τις 30 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Φυσικά, δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά αισθάνομαι πολύ σίγουρη ότι πλέον έχουμε μια αμερικανική διαβεβαίωση», δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση η Λίντε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας», όπως αυτές που αποκτά μια χώρα που είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Λίντε απέφυγε να πει ποιες διαβεβαιώσεις έλαβε από τον Μπλίνκεν και αρκέστηκε να πει ότι «η Ρωσία μπορεί να είναι σίγουρη ότι αν προβεί σε οποιουδήποτε είδους εχθρικές ενέργειες κατά της Σουηδίας, όπως έχει ήδη απειλήσει, δεν θα ήταν κάτι που οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν απλώς να συμβεί… χωρίς απάντηση».

Η Λίντε, η οποία θα ταξιδέψει στον Καναδά για να συζητήσει θέματα ασφαλείας με την καναδική κυβέρνηση, είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τη σταθερότητα στις περιοχές της Βαλτικής και της Αρκτικής.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία αναμένεται να λάβουν εντός του μήνα την απόφαση για το αν θα υποβάλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Tass, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα