ΑΘΗΝΑ
20:51
|
19.04.2024
Φονικές πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται στη Σιβηρία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φονικές πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται στη Σιβηρία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ενώ κατακαίουν εκατοντάδες κτίρια σε πολλά χωριά. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, καθώς συμμετέχουν μόνο πεζοπόρα τμήματα και όχι πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Περισσότερα από 450 σπίτια κάηκαν στην περιφέρεια του Κρασνογιάρσκ, και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 16 οικισμούς στις περιοχές Καζατσίνσκογε και Σαριπόφσκι. Τουλάχιστον 17 άτομα έχουν τραυματιστεί, οι δέκα εκ των οποίων νοσηλεύονται. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Κεμέροβο τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα καμένο σπίτι, ενώ στην περιοχή του Ομσκ υπάρχουν δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες.

«Η κατάσβεση περιπλέκεται από τις μετεωρολογικές συνθήκες. Οι ισχυροί άνεμοι επιταχύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και δυσχεραίνουν την κατάσβεσή τους», ανέφερε το υπουργείο Επειγόντων Καταστάσεων της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ.

Οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από τους ανέμους που σε ορισμένες περιοχές φτάνουν τα 40 μέτρα το δευτερόλεπτο, αναφέρει ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Αλεξάντρ Ους. Ξεριζώθηκαν δέντρα και κόπηκαν τα καλώδια ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα «να ξεσπάσουν ταυτόχρονα πυρκαγιές σε πολλές ζώνες» του Κρασνογιάρσκ.

«Ζητήσαμε βοήθεια από τις γειτονικές περιφέρειες, όμως αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα φτάσει παρά σε μερικές ώρες, στην καλύτερη περίπτωση. Διέταξα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ένα μέρος της περιφέρειας, εξαιρουμένων των εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για την επιβίωση, όπως είναι τα βενζινάδικα και τα αντλιοστάσια παροχής νερού», πρόσθεσε.

Στις πληγείσες περιοχές θα ανοίξουν εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας για όσους έμειναν άστεγοι ή χρειάζονται ιατρική βοήθεια και ψυχολογική στήριξη.

«Τέτοιου είδους πυρκαγιές είναι σπάνιο φαινόμενο τον Μάιο. Όμως δεν είχαμε βροχές για μεγάλο διάστημα, ξέσπασαν φωτιές και επιπλέον έχουμε ισχυρό άνεμο», δήλωσε ο Ρομάν Βιλφάντ, ο διευθυντής του μετεωρολογικού ινστιτούτου Rosguidromet, προσθέτοντας ότι οι πυρκαγιές αυτές προκλήθηκαν από τον άνθρωπο.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα