ΑΘΗΝΑ
22:43
|
19.04.2024
Παρά τις υποσχέσεις, οι Ταλιμπάν κλιμακώνουν την περιστολή δικαιωμάτων απαγορεύοντας στις γυναίκες να κυκλοφορούν εάν ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα τους δεν καλύπτονται. 
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιμέτωπες με έναν από τους αυστηρότερους περιορισμούς από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, καθώς σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση δεν θα τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους εάν ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα τους δεν καλύπτονται. 

«Όσες γυναίκες δεν είναι πολύ μεγάλες ή πολύ νεαρές πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους, εκτός από τα μάτια, σύμφωνα με τις οδηγίες της σαρία, προκειμένου να αποφεύγεται η πρόκληση όταν συναντούν άνδρες που δεν είναι mahram (ενήλικες στενοί αρσενικοί συγγενείς)» φέρεται να αναφέρει το διάταγμα που κυκλοφόρησε στο όνομα του ανώτατου ηγέτη του Αφγανιστάν και επικεφαλής των Ταλιμπάν, Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην Καμπούλ, με τον ίδιο να κάνει λόγο για σεβασμό και σύνδεση με την παράδοση. 

Στο ίδιο διάταγμα αναφέρεται μάλιστα σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του france24 ότι αν οι γυναίκες δεν έχουν κάποια σημαντική εργασία έξω είναι «καλύτερο να παραμένουν στο σπίτι»

Υπενθυμίζεται ότι όταν οι μαχητές των Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας τον Αύγουστο του 2021, υποσχέθηκαν επανειλημμένως μια πιο ήπια διακυβέρνηση από την τελευταία τους θητεία στην εξουσία μεταξύ 1996 και 2001, στην οποία κυριαρχούσαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και η υποχρεωτικότητα του chadori (ύφασμα που καλύπτει ολόκληρο το σώμα). Στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων των Ταλιμπάν, τα κορίτσια είχαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γυναίκες μπορούσαν να αναζητήσουν εργασία σε όλους τους τομείς, αν και η χώρα παρέμενε στη βάση της συντηρητική.

Ωστόσο τα δικαιώματα των γυναικών και των θηλυκοτήτων του Αφγανιστάν έχουν ήδη περισταλεί σε επικίνδυνο βαθμό, με τους Ταλιμπάν να τις αποκλείουν πλέον από πολλές κυβερνητικές θέσεις εργασίας, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και να απαγορεύουν την μετακίνηση εκτός των πόλεων τους ή του Αφγανιστάν, ενώ δεν τους επιτρέπεται να επισκέπτονται τα πάρκα της πρωτεύουσας τις ίδιες ημέρες με τους άνδρες.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, το αρμόδιο Υπουργείο των Ταλιμπάν για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη των ηθών έχει εκδώσει αρκετές «οδηγίες» για το τι πρέπει να φορούν οι γυναίκες, ωστόσο το διάταγμα του Σαββάτου συνιστά μια σημαντική κλιμάκωση, και αναμένεται να προκαλέσει δριμεία κριτική κατά το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές εξήγειραν την διεθνή κατακραυγή τον Μάρτιο, όταν διέταξαν να κλείσουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια, λίγες ώρες μετά την επαναλειτουργία τους για πρώτη φορά από τότε που κατέλαβαν την εξουσία. Η απαγόρευση, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν που επικαλείται το france24 εκδόθηκε επίσης από τον ανώτατο ηγέτη και επικεφαλής τους, δεν αιτιολογήθηκε με κανέναν τρόπο πέραν του ισχυρισμού ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών «πρέπει να είναι σύμφωνη με τις ισλαμικές αρχές».

Ορισμένες γυναίκες αρχικά αντέδρασαν σθεναρά, διοργανώνοντας μικρές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες όπου ζητούσαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασία, ωστόσο οι Ταλιμπάν κατέστειλαν αυτές «τις μη εγκεκριμένες συγκεντρώσεις» και συνέλαβαν αρκετές από τις επικεφαλής, κρατώντας τες σε απομόνωση, ενώ αρνούνταν ότι είχαν συλληφθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα