ΑΘΗΝΑ
03:21
|
27.04.2024
139 δολοφονίες και 996 επιθέσεις εναντίον ηγετών τοπικών κοινοτήτων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα σε έναν χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των δολοφονιών και επιθέσεων στην Κολομβία, εναντίον ακτιβιστών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κοινοτήτων τους, το 2021 αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το 2020, και έφτασε στις 139 δολοφονίες και τις 996 περιπτώσεις επιθέσεων, σηματοδοτώντας τη χρονιά ως την χειρότερη από το 2010, όταν η ΜΚΟ Somos Defensores άρχισε να καταγράφει πράξεις βίας κατά ακτιβιστών στη νοτιοαμερικανική χώρα.

Ο τίτλο της ετήσιας έκθεσης της ΜΚΟ που δόθηκε στη δημοσιότητα φέρει τον τίτλο «Θέατρο Σκιών» προκειμένου να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της, μέσω επικοινωνιακών τρικ, προβάλλει μια εικόνα πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου πρόθυμη να παρέχει τις δέουσες εγγυήσεις για την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, στο πρώτο τρίμηνο του 2022 οι δολοφονίες έχουν εκτοξευθεί στις 53 έναντι 28 την προηγούμενη χρονιά.

Η ετήσια έκθεση καταγράφει επίσης «έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας με συνολικό τρόπο» και τονίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα ανησυχητικά αυτά ζητήματα.

Στο ίδιο πνεύμα αναφέρει, τέλος, ότι η συμπαιγνία παράνομων ένοπλων ομάδων με μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλους παράγοντες συνεχίζεται, ενώ παραμένει και η άρνηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την τελευταία ενεργή ομάδα ανταρτών της χώρας, Ejército de Liberación Nacional (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός).

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα