ΑΘΗΝΑ
21:14
|
18.04.2024
Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι άρχισε να μεταφέρει απελευθερωμένους κρατούμενους στο Άντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται στην Υεμένη δήλωσε σήμερα ότι άρχισε να μεταφέρει απελευθερωμένους κρατούμενους στο νότιο λιμάνι του Άντεν σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας για την υποστήριξη μιας εκεχειρίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο συνασπισμός είπε τον περασμένο μήνα ότι θα απελευθερώσει 163 αιχμαλώτους από την ομάδα Χούτι της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, οι οποίοι πολέμησαν εναντίον του Βασιλείου, στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας. Σχολιάζοντας τον εκπρόσωπο του συνασπισμού απελευθέρωσης αιχμαλώτων, ο στρατηγός Τουρκί Αλ-Μάλκι, είπε ότι η κίνηση στοχεύει να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την παγίωση μιας δίμηνης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Απριλίου και «να προετοιμάσει την ατμόσφαιρα για διάλογο μεταξύ των πλευρών της Υεμένης και να διευκολύνει το κλείσιμο του φακέλου κρατουμένων».

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, Μπασίρ Ομάρ, δήλωσε στο Reuters ότι 108 απελευθερωμένοι κρατούμενοι θα μεταφερθούν από τη Σαουδική Αραβία στο νότιο λιμάνι του Άντεν, όπου εδρεύει η κυβέρνηση της Υεμένης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και εννέα στην πρωτεύουσα των Χούθι, τη Σαναά. Στην πρώτη παρτίδα, μια πτήση με περίπου 40 αιχμαλώτους Χούτι προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο Άντεν, το οποίο υπήρξε προπύργιο των Σαουδάραβα πιστών Abdrabbuh Mansur Hadi.

Η τελευταία μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 κρατούμενοι, πραγματοποιήθηκε το 2020 ως μέρος των βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στις τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν το 2018.

Ο συνασπισμός παρενέβη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, αφού οι Χούτι ανέτρεψαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τη Σαναά. Ο πόλεμος έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, κατέστρεψε την οικονομία και ώθησε την Υεμένη στο χείλος του λιμού.

Η συμφωνία εκεχειρίας περιελάμβανε επίσης τη δυνατότητα εισαγωγής καυσίμων σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι και ορισμένες πτήσεις που εκτελούνται από το αεροδρόμιο της Σαναά.

Μια δίμηνη κατάπαυση του πυρός έδωσε στις ανθρωπιστικές ομάδες την ευκαιρία να ενισχύσουν τη βοήθεια προς τα πεινασμένα εκατομμύρια κατοίκων της Υεμένης, αλλά ο υποσιτισμός που μαστίζει τα παιδιά προβλέπεται να επιδεινωθεί εάν επιστρέψουν οι μάχες ή δεν αυξηθεί η ανθρωπιστική χρηματοδότηση.

Η πείνα και ο υποσιτισμός έχουν επιδεινωθεί φέτος, έδειξαν τα στοιχεία του Μαρτίου του ΟΗΕ, και ο οργανισμός προέβλεψε ότι, μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου, όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ελάχιστη διατροφή θα φτάσουν στο νέο υψηλό των 19 εκατομμυρίων, από 17,4 εκατομμύρια σήμερα.

Ο αριθμός που αντιμετωπίζει συνθήκες που μοιάζουν με λιμό θα μπορούσε να αυξηθεί από 31.000 σε 161.000 άτομα, σύμφωνα με την ανάλυση της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσης Ασφάλειας Τροφίμων του ΟΗΕ.

Πηγή: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα