ΑΘΗΝΑ
00:00
|
19.05.2024
Οι «ιστορικά ακραίες» καιρικές συνθήκες αναμένεται να γιγαντώσουν τη δεύτερη πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της εν λόγω πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι «άνευ προηγουμένου» και «ακραίες» καιρικές συνθήκες ενδέχεται να γιγαντώσουν τα πύρινα μέτωπα στην πολιτεία Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Η πυρκαγιά, «Hermits Peak Fire», η οποία μαίνεται για περισσότερο από έναν μήνα, είναι η δεύτερη πιο καταστροφική στην πρόσφατη ιστορία της αμερικανικής πολιτείας και έχει κατακάψει έκτααση μεγαλύτερη από την πόλη του Σικάγου.

Πολλές οικογένειες έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους και χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους. Οι σφοδροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία αναμένεται να επιτείνουν την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από την έδρα της στην πόλη Αλμπουρκέρκη του Νέου Μεξικού προειδοποιεί «για μια πυρκαγιά μακράς διάρκειας εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών».

Η κυβερνήτης της πολιτείας, Μισέλ Λουάν Γκρίσαμ, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες που κατοικούν σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Απόψε μπαίνουμε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο καιρικών συνθηκών για εκδήλωση πυρκαγιών», είπε και πρόσθεσε, «αναμένεται νέα ένταση των ισχυρών ανέμων, επιδείνωση των συνθηκών και η χρήση πτητικών μέσων πυρόσβεσης θα είναι περιορισμένη».

Αυτά είναι τα πύρινα μέτωπα όπως φαίνονται από το Διάστημα:

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, κήρυξε την περασμένη εβδομάδα το Νέο Μεξικό σε κατάσταση μεγάλης καταστροφής και ανακοίνωσε την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την οικονομική βοήθεια των πληγέντων.

Να σημειωθεί ότι τα εμπορικά καταστήματα στο Λας Βέγκας, μια πόλη 13.000 κατοίκων του Νέου Μεξικού, έχουν κλείσει, όπως και αρκετά σχολεία της περιοχής.

«Είναι σαν ζούμε κυριολεκτικά κάτω από ένα μαύρο σύννεφο. Είναι τρομακτικό», δήλωσε στο δίκτυο CBS κάτοικος του Λας Βέγκας. Ο Έλμο Μπάκα, πρόεδρος κοινότητας στο Λας Βέγκας πρόσθεσε: «Ζούμε σε μια αβεβαιότητα και με τον φόβο αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων από μέρα σε μέρα. Οι άνθρωποι που έχουν αφήσει τα σπίτια τους δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω και η αγωνία τους δεν έχει τέλος».

Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά έχει μετατρέψει σε στάχτη μια έκταση 691 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εκτιμάται ότι η φωτιά ξεκίνησε στις 6 Απριλίου. Η πρώτη εστία φέρεται να εκδηλώθηκε εξαιτίας μιας προληπτικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε η ίδια η δασική υπηρεσία των ΗΠΑ για τη μείωση της εύφλεκτης βλάστησης. Αλλά η φωτιά στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με άλλη πυρκαγιά.

Αν και δεν έχουν χαθεί ζωές, η φωτιά έχει καταστρέψει τουλάχιστον 172 σπίτια και ελέγχεται μόνο κατά το 20%.

Το Νέο Μεξικό παραμένει η πιο ισπανόφωνη πολιτεία του αμερικανικού έθνους, με σχεδόν το 48% του πληθυσμού να διεκδικεί ισπανική ή λατίνο κληρονομιά. Στις μικρές πόλεις, τα χωριά και τα φυλάκια των αγροκτημάτων στις κομητείες που επλήγησαν από τη φωτιά, οι Ισπανόφωνοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του πληθυσμού. Σε αντίθεση με άλλες αγροτικές περιοχές γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τους Ρεπουμπλικάνους στις πρόσφατες εκλογές, ο κ. Μπάιντεν επικράτησε στην τοπική κομητεία Σαν Μιγκέλ, της οποίας η έδρα είναι το Λας Βέγκας, με 68% των ψήφων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα