ΑΘΗΝΑ
00:20
|
20.04.2024
Τεράστια η πίεση που ασκούν στα αστικά κέντρα οι περισσότεροι από 2 εκ. εκτοπισμένοι - Αδυνατούν να τους καλύψουν οι κοινωνικές υπηρεσίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Μπουρκίνα Φάσο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ραγδαία αυξανόμενης ισλαμιστικής εξτρεμιστικής βίας στην αφρικανική χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η μεγάλη αυτή ροή από αγροτικές περιοχές που μαστίζονται από την εξτρεμιστική βία ασκεί πίεση στις πόλεις της χώρας, διπλασιάζοντας, έως και τριπλασιάζοντας το μέγεθός τους, με αποτέλεσμα οι υποδομές τους να βρίσκονται σε οριακό σημείο και να μη μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, σύμφωνα με τον Χασάν Χαμαντού, ανταποκριτή της χώρας για το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

«Τα σχολεία δεν μπορούν να απορροφήσουν όλα παιδιά, τα σημεία διάθεσης νερού δεν αρκούν για όλους και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μένουν χωρίς πρόσβαση σε εκπαίδευση, καθαρό νερό ή υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν κατέλαβε την εξουσία, τον Ιανουάριο, η κυβερνώσα χούντα της Μπουρκίνα Φάσο υποσχέθηκε να εξαλείψει την εξτρεμιστική βία, αλλά δεν έκανε σχεδόν τίποτα για τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες στον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων, δήλωσε η Αλεξάντρα Λαμάρς, εκπρόσωπος για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική για το Refugees International, ενώ ο υπουργός ανθρωπιστικών υποθέσεων τηρεί σιγή στο αίτημα να σχολιάσει την τραγική αυτή κατάσταση.

Μέχρι στιγμής η χούντα δεν έχει καταφέρει να ανακόψει την εξτρεμιστική βία. Τον Ιανουάριο εκτοπίστηκαν 160.000 ακόμα άνθρωποι, σηματοδοτώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά, όπως ο βοράς της χώρας που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων, λυγίζουν υπό την πίεση.

Η βία εμποδίζει την προσπάθεια των ομάδων βοήθειας να προσεγγίσουν άτομα που έχουν ανάγκη, ενώ το οδικό δίκτυο είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά και τα Ηνωμένα Έθνη διέθεταν μέχρι πρόσφατα μόνο ένα ελικόπτερο για τη μεταφορά ανθρώπων και βοήθειας σε όλη τη χώρα.

Η πίεση στις πόλεις έχει επίσης αρχίσει να δημιουργεί ρήγματα μεταξύ ορισμένων κοινοτήτων υποδοχής και εκτοπισμένων. Στη βόρεια πόλη Ουαγιγκούγια, άνθρωποι που στεγάζονται σε έναν πολυπληθή καταυλισμό εκτοπισμένων είπαν ότι οι ντόπιοι τους κυνηγούν από το δάσος αν προσπαθήσουν να κόψουν ξύλα για το μαγείρεμα, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να το καταστρέψουν.

Χωρίς να διαφαίνεται τέλος στη βία των τζιχαντιστών, ο αριθμός των εκτοπισμένων της Μπουρκίνα Φάσο αναμένεται να συνεχίσει να πλημμυρίζει τα αστικά κέντρα όπου θα αναζητούν θέσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα