ΑΘΗΝΑ
11:29
|
17.05.2024
Η τιμή των καυσίμων αεροσκαφών εκτινάχθηκε από 190 σε 700 νάιρα Νιγηρίας ανά λίτρο στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αεροπορικές εταιρείες της Νιγηρίας πρόκειται να αναστείλουν όλες τις εσωτερικές πτήσεις από τη Δευτέρα λόγω του τετραπλασιασμού των τιμών των καυσίμων των αεροσκαφών.

Όπως αναφέρουν οι αερομεταφορείς η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί από 190 σε 700 νάιρα Νιγηρίας ανά λίτρο (από 0,45 δολάρια σε σχεδόν 1,70 δολάρια), κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Καμία αεροπορική εταιρεία στον κόσμο δεν μπορεί να απορροφήσει αυτό το ξαφνικό σοκ της αστρονομικής αυτής ανόδου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε η AON (Airline Operators of Nigeria), η οποία αντιπροσωπεύει τους εννέα εγχώριους αερομεταφορείς της Νιγηρίας.

Είχαν προηγηθεί πολλές ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από τον Μάρτιο, οι οποίες συχνά οφείλονταν στην έλλειψη καυσίμων, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες τριπλασιάστηκε και η τιμή των εισιτηρίων σε ορισμένα δρομολόγια.

Η κυβέρνηση απάντησε καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες «να εξετάσουν τις πολλαπλασιαστικές συνέπειες της διακοπής των πτήσεων, τόσο στους Νιγηριανούς όσο και στους ξένους επισκέπτες της χώρας».

Η νιγηριανή υπηρεσία προστασίας καταναλωτών ζήτησε επίσης από τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες να εξετάσουν τις επιπτώσεις της διακοπής πτήσεων στους επιβάτες και το μέγεθος των δυσκολιών που θα προκαλέσει μια τέτοια ενέργεια.

Πρόσθεσε δε ότι «ανησυχεί για τα αυξανόμενα σχόλια των καταναλωτών ότι οι αεροπορικές εταιρείες συνέχισαν να πωλούν εισιτήρια και μετά από την από την ημερομηνία διακοπής πτήσεων που ανακοινώθηκε».

Οι πτήσεις είναι συχνά η προτιμώμενη επιλογή για ταξίδια στο εσωτερικό της Αφρικανικής χώρας, λόγω της ανασφάλειας που κυριαρχεί στο επαρχιακό δίκτυο, όπου δρουν συμμορίες που απάγουν επιβάτες αυτοκινήτων ζητώντας λύτρα.

Τον περασμένο μήνα, ένα τρένο με τουλάχιστον 62 επιβάτες έγινε στόχος συμμοριών, με τους ομήρους να μην έχουν ακόμα απελευθερωθεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης κινδύνων ασφαλείας Beacon Consulting, τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί περισσότεροι απήχθησαν από ένοπλες ομάδες στη Νιγηρία.

Μετά την ανακοίνωση της διακοπής πτήσεων παρατηρήθηκε γενικευμένη οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με τους χρήστες να μιλούν για την κατάσταση της οικονομίας και να συμβουλεύουν όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν οδικώς να συνυπολογίσουν χρήματα για λύτρα.

Η Νιγηρία παράγει 1,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, αλλά διυλίζει ελάχιστα και βασίζεται σχεδόν πλήρως στις εισαγωγές καυσίμων, καθιστώντας την τοπική αγορά ευάλωτη σε διαταραχές.

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων έχει προκαλέσει παρατεταμένες διακοπές ρεύματος τις τελευταίες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από AFP, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Οι αζήτητοι»: Ένα διαχρονικό ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο της Λέρου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Μπέλγκοροντ: Γυναίκα και 4χρονο παιδί νεκροί από drone

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα