ΑΘΗΝΑ
23:16
|
25.04.2024
Το 2021, τουλάχιστον 4.404 μετανάστες πέθαναν ή εξαφανίστηκαν αποπειρώμενοι να φθάσουν διά θαλάσσης στην Ισπανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 44 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν όταν το σκάφος τους ανατράπηκε χθες στα ανοιχτά της αμφισβητούμενης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας στο νότιο Μαρόκο, σύμφωνα με την ΜΚΟ Caminando Fronteras.

Άλλοι δώδεκα επέζησαν από την τραγωδία που συνέβη την Κυριακή όταν το σκάφος βυθίστηκε στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Μπουζντούρ, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η ιδρυτής της οργάνωσης Ελάνε Μαλένο.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση του ναυαγίου από τις αρχές στο Μαρόκο, το οποίο θεωρεί τη Δυτική Σαχάρα, μια πρώην ισπανική αποικία, ως αναπόσπαστο μέρος του βορειοαφρικανικού βασιλείου.

Τα πτώματα επτά θυμάτων μεταφέρθηκαν στην ακτή, αλλά τα υπόλοιπα δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα, ενώ οι δώδεκα επιζώντες συνελήφθησαν από τις μαροκινές αρχές.

Ο προορισμός του σκάφους παραμένει ασαφής, αλλά συνήθως, οι μετανάστες που φεύγουν από αυτή την περιοχή προσπαθούν να φτάσουν στα ισπανικά Κανάρια Νησιά.

Το 2021, τουλάχιστον 4.404 μετανάστες πέθαναν ή εξαφανίστηκαν αποπειρώμενοι να φθάσουν διά θαλάσσης στην Ισπανία, απολογισμός που είναι ο χειρότερος από το 2015, σύμφωνα με την Caminando Fronteras, η οποία βασίζεται σε τηλεφωνικές κλήσεις μεταναστών ή συγγενών τους στους αριθμούς έκτακτης ανάγκης που διαθέτει.

Το Μαρόκο αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης στις διαδρομές που ακολουθούν μετανάστες και πρόσφυγες που ελπίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη για να αναζητήσουν καλύτερες ζωές.

Περισσότερες από 14.700 απόπειρες παράτυπων αναχωρήσεων αποτράπηκαν και 52 δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων διαλύθηκαν στο Μαρόκο κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι μαροκινές αρχές σταμάτησαν περισσότερες από 63.120 διελεύσεις πέρυσι και έκλεισαν 256 δίκτυα λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 40.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα δια θαλάσσης το 2021.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα