ΑΘΗΝΑ
17:25
|
20.04.2024
«Χρέος μας να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χαιρετισμό με αφορμή την Ημέρα της Νίκης, δηλαδή την επέτειο για τον εορτασμό της 77ης επετείου από τη Νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945, απηύθυνε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, από την Κόκκινη Πλατεία πριν από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

«Οι στρατιώτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας μάχονται για τον λαό του Ντονμπάς και την ασφάλεια της Πατρίδας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε, «τώρα, αυτές τις μέρες, πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας – της Ρωσίας».

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι περήφανη για την ακατάκτητη, γενναία γενιά των νικητών. «Χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη εκείνων που συνέτριψαν τον ναζισμό, να είμαστε σε εγρήγορση και να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου», είπε.

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι η 9η Μαΐου 1945 έχει εγγραφεί για πάντα στην παγκόσμια ιστορία ως θρίαμβος του ενωμένου σοβιετικού λαού, της ενότητας και της πνευματικής του δύναμης, ως ένα άνευ προηγουμένου κατόρθωμα.

«Η Ημέρα της Νίκης είναι στη ζωή του καθενός μας. Δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην πληγές από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Η ανάμνησή του δεν σβήνει».

Όσο αφορά στη συγκυρία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία κάλεσε τη Δύση σε έναν ειλικρινή διάλογο, αλλά μάταια. «Η Ρωσία πάντα υποστήριζε τη δημιουργία ενός συστήματος ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας, ενός συστήματος ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα», τόνισε . «Τον περασμένο Δεκέμβριο, προτείναμε μια συμφωνία εγγύησης ασφάλειας. Η Ρωσία κάλεσε τη Δύση σε έναν ειλικρινή διάλογο, για να βρεθούν λογικές συμβιβαστικές λύσεις, με βάση τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.Μάταια! Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν », δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Δημιουργήθηκε μια άμεση απειλή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, προετοιμαζόταν μια επίθεση, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Προετοίμαζαν ανοιχτά, μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς και την Κριμαία. Στο Κίεβο, ανακοίνωσαν την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων και το μπλοκ του ΝΑΤΟ άρχισε να αναπτύσσεται ενεργά στα γειτονικά εδάφη. Ήταν μια απολύτως απαράδεκτη απειλή για εμάς, και ακριβώς στα σύνορά μας», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι «όλα έδειχναν ότι μια σύγκρουση με τους νεοναζί, τους οπαδούς του Μπαντέρα, στους οποίους ποντάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι μικρότεροι εταίροι τους, θα ήταν αναπόφευκτη».

«Επαναλαμβάνω, είδαμε να αναπτύσσεται η στρατιωτική υποδομή, να κινητοποιούνται εκατοντάδες ξένοι σύμβουλοι, να γίνονται τακτικές παραδόσεις των πιο σύγχρονων όπλων από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Ο κίνδυνος μεγάλωνε κάθε μέρα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία απέκρουσε προληπτικά αυτή την επιθετικότητα. Η έγκαιρη και μόνη σωστή απόφαση είναι η απόφαση μιας κυρίαρχης, ισχυρής, ανεξάρτητης χώρας», ανέφερε.

Η Ρωσία, σε αντίθεση με τη Δύση, δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την αγάπη για την πατρίδα, την πίστη και τις παραδοσιακές αξίες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την αγάπη για την πατρίδα, την πίστη και τις παραδοσιακές αξίες, τα έθιμα των προγόνων μας, το σεβασμό σε όλους τους λαούς και τους πολιτισμούς. Στη Δύση, αυτές οι χιλιόχρονες αξίες, προφανώς, δεν ισχύουν πια» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτή η ηθική υποβάθμιση έγινε η βάση για κυνικές παραποιήσεις της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υποδαυλίζοντας τη ρωσοφοβία, επαινώντας τους προδότες, χλευάζοντας τη μνήμη των θυμάτων, διαγράφοντας το θάρρος όσων κέρδισαν τη Νίκη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν ουσιαστικά στους βετεράνους τους να παρευρεθούν στην Παρέλαση της Νίκης στη Μόσχα, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Γνωρίζουμε ότι στους Αμερικανούς βετεράνους που ήθελαν να έρθουν στην Παρέλαση στη Μόσχα, στην πραγματικότητα απαγορεύτηκε να το κάνουν. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι είμαστε περήφανοι για τα κατορθώματά τους», κατέληξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τιμούμε όλους τους στρατιώτες των συμμαχικών στρατών: τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, τους Γάλλους, τα μέλη της αντίστασης, τους γενναίους στρατιώτες και αντάρτες της Κίνας – όλους εκείνους που νίκησαν τον ναζισμό και τον μιλιταρισμό», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Μετά την ομιλία του προέδρου Βλαντίμιρ Πουτιν ξεκίνησε η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Της παρέλασης ηγήθηκε η τιμητική φρουρά με τη ρωσική εθνική σημαία και το σύμβολο της Νίκης που υψώθηκε πάνω από το Ράιχσταγκ από στρατιώτες της σοβιετικής 150ης μεραρχίας τυφεκιοφόρων Idritskaya τον Μάιο του 1945.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, βετεράνοι πολέμου και προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την παρέλαση από το κεντρικό περίπτερο στην Κόκκινη Πλατεία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου, παρακολούθησε την παρέλαση, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Διοικητή των Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, Όλεγκ Σαλιούκοφ.

Φέτος, η Παρέλαση της Νίκης της Ρωσίας στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας περιλαμβάνει 11.000 στρατιώτες και 131 είδη στρατιωτικού και ειδικού υλικού.

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο της Δανίας λόγω απειλής για βόμβα

Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αποσύρουν στρατεύματα από τον Νίγηρα

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα