ΑΘΗΝΑ
06:27
|
27.04.2024
Συνεχίζεται ο κύκλος βίας με απειλές πολιτών και πυρπολήσεις αυτοκινήτων μετά την έκδοση του βαρόνου των ναρκωτικών «Οτονιέλ» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Κολομβίας αναπτύσσει 2.000 επιπλέον στρατιώτες και αστυνομικούς για να καταστείλει την «εξέγερση» των καρτέλ σ’ αντίποινα της σύλληψης και της έκδοσης του βαρόνου των ναρκωτικών Ντάριο Αντόνιο Ουσούγκα, γνωστού ως «Οτονιέλ», στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέλη της συμμορίας του συλληφθέντος εμπόρου ναρκωτικών πυρπόλησαν και κατέστρεψαν τουλάχιστον 100 οχήματα κατά τη διάρκεια της βίαιης διαμαρτυρίας τους την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα εκφοβίζουν πολίτες και τους προειδοποιούν να μείνουν στα σπίτια τους. Τα μέλη αυτής της συμμορίας που διοικούσε ο «Οτονιέλ» κήρυξαν την περασμένη Πέμπτη τετραήμερη «ένοπλη απεργία» σε περιοχές όπου έχουν επιρροή: στην Αντιόκια και στους νομούς Κόρδομπα, Σούκρε και Μπολίβαρ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κολομβιανής κυβέρνησης η «εξέγερση» των καρτέλ έχει επηρεάσει σχεδόν 90 δήμους σε εννέα από τις συνολικά 32 περιφέρειες της χώρας. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα από τον νέο κύκλο βίας.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντιέγκο Μιλάνο, δήλωσε ότι οι 2.000 επιπλέον στρατιώτες και αστυνομικοί θα συνδράμουν τις προσπάθειες της δύναμης των 50.000 στρατιωτιών και αστυνομικών που ήδη επιχειρεί στις προαναφερθείσες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, χαρακτήρισε τον «Οτονιέλ» ως τον «πιο επικίνδυνο έμπορο διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο». Ο επικεφαλής του καρτέλ «Clan del Golfo» εκδόθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές το καρτέλ «Clan del Golfo» διακινεί από 180 έως 200 τόνους κοκαΐνης τον χρόνο. Ο Ντούκε συνέκρινε τον «Οτονιέλ» με τον διαβόητο βαρόνο Πάμπλο Εσκομπάρ της Κολομβίας.

Μετά τη σύλληψη του «Οτονιέλ», ο Ουίλβερ Χιράλδο και ο Τζοβάνι Χεσούς Άβιλα Βιγιαδιέγο, γνωστοί αντίστοιχα με τα προσωνύμια «Σιπόας» και «Τσικίτο Μάλο», ανέλαβαν τη διοίκηση της συμμορίας. Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως αυξάνεται το ποσό που προσφέρεται από την Μπογκοτά για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή τους στα 1,2 εκατ. δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα