ΑΘΗΝΑ
06:48
|
27.04.2024
Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4/5/22 και αποτελεί την κορύφωση 1.313 σεισμών που έχουν καταγραφεί στον Άρη από τον Νοέμβριο του 2018.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τα δεδομένα της Γης ένας σεισμός 5 Ρίχτερ προκαλεί μία μικρή ανησυχία αλλά δύσκολα πανικό ή τρόμο. Σε ό,τι αφορά όμως τα επιστημονικά σεισμολογικά δεδομένα του πλανήτη Άρη, το πράγμα αλλάζει καθώς είναι ο πρώτος ισχυρότερος σεισμός τέτοιου μεγέθους που καταγράφηκε ποτέ σε άλλον πλανήτη. Θα περνούσε δε απαρατήρητος εάν δεν  ήταν υπήρχε το στατικό ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριογια να τον καταγράψει.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα που κατέγραψε το ρομποτικό εργαστήριο, ο σεισμός των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, 4 Μαΐου και αποτελεί την κορύφωση 1.313 σεισμών που έχουν καταγραφεί στον λεγόμενο «κόκκινο» πλανήτη από τον Νοέμβριο του 2018, οπότε άγγιξε την επιφάνεια του Άρη το ρομποτικό εργαστήριο InSight.

Για την Ιστορία, ο μεγαλύτερος προηγουμένως αρειανός σεισμός ήταν της τάξης των 4,2 βαθμών και είχε καταγραφεί στις 25 Αυγούστου 2021.

Σε κάθε περίπτωση ο σεισμός της 4ης Μαΐου 2022 προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον των ερευνητών με πρώτο τον επικεφαλής έρευνας του InSight στο JPL Μπρους Μπάνερντ, που δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο σεισμογράφος τον Δεκέμβριο του 2018, περιμέναμε για έναν πραγματικά μεγάλο σεισμό. Και σίγουρα αυτός ο σεισμός θα μας δώσει τη δυνατότητα να μελετήσουμε το εσωτερικό του πλανήτη, όπως κανένας άλλος έως τώρα. Οι επιστήμονες θα αναλύουν επί χρόνια αυτά τα δεδομένα για να μάθουν νέα πράγματα σχετικά με τον Άρη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα