Η Δανία εξέφρασε την αντίθεσή της στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ, λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την εξαίρεση της χώρας από την αμυντική πολιτική, αφού οι Βρυξέλλες άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τις συνθήκες, ώστε να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία σε θέματα όπως η κοινή αμυντική πολιτική.
Το μήνυμα σχετικά με τις συνθήκες ήρθε κατά την παρουσίαση των συστάσεων της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης (CoFoE), κατά την οποία οι πολίτες της ΕΕ παρουσίασαν 49 προτάσεις για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί το μέλλον της ΕΕ μετά από ένα χρόνο συναντήσεων και διαβουλεύσεων.
Αρκετές προτάσεις απαιτούν αλλαγή των συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία (QMV) για τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η ομοφωνία σε συγκεκριμένους τομείς απλώς δεν έχει νόημα αν θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα».
Η ιδέα της κατάργησης των εθνικών βέτο δεν είναι καινούργια και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας έχουν ανακοινώσει ότι είναι ανοικτές σε πιθανές αλλαγές στη συνθήκη.
Στη Δανία, ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα θα απαιτούσε δημοψήφισμα και η δανική κυβέρνηση έχει απορρίψει την ιδέα ότι θα χρειάζονταν θεμελιώδεις αλλαγές στη συνεργασία της ΕΕ.
«Αν και δεν αποκλείουμε καμία επιλογή σε αυτό το στάδιο, δεν υποστηρίζουμε βιαστικές και βεβιασμένες προσπάθειες για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγούσε σε αλλαγές στη συνθήκη», αναφέρεται σε κοινή επιστολή που υπογράφουν η Δανία και άλλες 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Εσθονία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Μάλτα.

«Έχουμε ήδη μια Ευρώπη που λειτουργεί. Δεν χρειάζεται να βιαστούμε να προχωρήσουμε σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να φέρουμε αποτελέσματα», προσθέτει η επιστολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau ότι θα ήταν «αδιέξοδο να προτείνουμε αλλαγές στις συνθήκες για τις οποίες πρέπει να συμφωνήσουν 27 χώρες της ΕΕ».
Η άρνηση της Δανίας να αλλάξει τις συνθήκες της ΕΕ έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο δανικός λαός θέλει να καταργήσει την εξαίρεση της χώρας από την αμυντική πολιτική της ΕΕ.
Αφού οι Δανοί απέρριψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στο δημοψήφισμα του 1992, η Συμφωνία του Εδιμβούργου έδωσε στη Δανία τέσσερα opt-out (εξαιρέσεις), συμπεριλαμβανομένου ενός σε θέματα άμυνας. Έκτοτε, η Δανία δεν συμμετέχει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ ή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Πηγή: euractiv