ΑΘΗΝΑ
18:21
|
25.04.2024
«Μη βιώσιμη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Οργανισμού την πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων» που ακολουθεί το Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα υπερασπίστηκε, σήμερα Τετάρτη, την τήρηση της αυστηρής προσέγγισής της για «μηδενικό COVID», χαρακτηρίζοντας τις επικριτικές παρατηρήσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «ανεύθυνες».

Η απάντηση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ήρθε αφότου ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι συζήτησε με Κινέζους εμπειρογνώμονες την ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης, υπό το φως των νέων γνώσεων σχετικά με τον ιό.

«Δεν θεωρούμε ότι είναι βιώσιμη η προσέγγιση των “μηδενικών κρουσμάτων”», λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού τώρα και το τι αναμένουμε στο μέλλον», ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους ότι ελπίζει πως οι αρμόδιοι θα δουν την πολιτική της Κίνας για πρόληψη και έλεγχο της επιδημίας «αντικειμενικά και ορθολογικά» και θα «απέχουν από ανεύθυνες παρατηρήσεις».

«Η πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας μπορεί να αντέξει στη βάσανο της ιστορίας και τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου μας είναι επιστημονικά και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι η Κίνα «είναι μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας στον κόσμο, κάτι που είναι προφανές σε όλη τη διεθνή κοινότητα».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Σαγκάης, Γου Χουανιού, επιβεβαίωσε εκ νέου τη σημασία της προσέγγισης για την εξάλειψη της φθίνουσας, όπως τη χαρακτήρισε, επιδημίας. Πρόσθεσε όμως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, η χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάκαμψη του ιού. «Τώρα είναι η πιο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, ώστε η πόλη μας να πετύχει μηδενικά κρούσματα», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, είχε δηλώσει ότι όλες οι ενέργειες ελέγχου της πανδημίας πρέπει «να δείχνουν τον δέοντα σεβασμό στα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα» και ότι όλες οι χχώρες πρέπει να «ισορροπήσουν τα μέτρα ελέγχου, τον αντίκτυπο στην κοινωνία και τον αντίκτυπο στην οικονομία», πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα