ΑΘΗΝΑ
08:36
|
26.04.2024
Το Ισραήλ εμμένει ότι Παλαιστίνιοι σκότωσαν την Ακλέχ. Τους διαψεύδει ο τραυματίας συνάδελφός της, Αλί Σαμούντι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, αλληλοκατηγορούνται με αφορμή τον θανάσιμο πυροβολισμό της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ του Al Jazeera και τον τραυματισμό του συναδέλφου της και παραγωγού του ίδιου δικτύου, Αλί Σαμούντι, ενώ κάλυπταν επιχείρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη.  

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε την επίθεση κατά των δύο δημοσιογράφων και υπαινίχθηκε ότι «αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων να στοχοποιούν δημοσιογράφους προκειμένου να κρύβεται η αλήθεια και να διαπράττουν εν κρυπτώ τα εγκλήματά τους». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απάντησε κατηγορώντας τον Μαχμούντ Αμπάς για «ανυπόστατες κατηγορίες».

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του ο κ. Μπένετ αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει φαίνεται πολύ πιθανό ένοπλοι Παλαιστίνιοι – οι οποίοι τη στιγμή του συμβάντος πυροβολούσαν αδιακρίτως – να ευθύνονται για τον ατυχή θάνατο της δημοσιογράφου». «Υπάρχει» πρόσθεσε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, «βιντεοσκοπημένο υλικό, στο οποίο Παλαιστίνιοι στην Τζενίν πανηγυρίζουν  λέγοντας: ‘Χτυπήσαμε στρατιώτη. Κείτεται στο έδαφος’. Ωστόσο, δεν υπάρχει τραυματισμένος στρατιώτης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να πυροβολήθηκε η δημοσιογράφος από Παλαιστίνιους τρομοκράτες». Ο στρατός του Ισραήλ ανάρτησε μάλιστα στα κοινωνικά δίκτυα το σχετικό βίντεο, στο οποίο αναφέρθηκε ο Μπένετ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε ότι έχει ήδη ζητήσει από την Παλαιστινιακή Αρχή να διεξάγουν από κοινού «νεκροψία-νεκροτομή» για τον θάνατο της Σιρίν Αμπού Ακλέχ προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν αποδεχτεί ακόμα το εν λόγω αίτημα.

Πάντως, το αφήγημα της ισραηλινής ηγεσίας διαψεύδει ο τραυματίας δημοσιογράφος, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Ο Αλί Σαμούντι, ξεκαθάρισε ότι τα πυρά που δέχθηκαν προήλθαν από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τομ Νάιντς, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της δημοσιογράφου του Al Jazeera και ζήτησε τη διενέργεια εξονυχιστικής έρευνας για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Παλαιστίνια, χριστιανή και ηλικίας περίπου 50 ετών η Σιρίν Αμπού Ακλέχ εργαζόταν για τη «Φωνή της Παλαιστίνης» και το Radio Monte-Carlo προτού πάει στο Al Jazeera, όπου έγινε γνωστή σε όλη τη Μέση Ανατολή για τα ρεπορτάζ της για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

«Το Al Jazeera καταδικάζει αυτό το ειδεχθές έγκλημα που έχει στόχο να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να επιτελέσουν το έργο τους», κατήγγειλε το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να θεωρήσει υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για την σκόπιμη στοχοθέτηση και τον φόνο της Σιρίν».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, η Λολουάχ αλ Χάτερ, τόνισε ότι η δημοσιογράφος του Al Jazeera σκοτώθηκε “με μια σφαίρα στο πρόσωπο”.

Η πρέσβης της Παλαιστίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Χουσάμ Ζομλότ, δήλωσε στο BBC, ότι ήταν φίλη με την εκλιπούσα δημοσιογράφο. «Ήταν πασίγνωστη στην Παλαιστίνη αλλά και σε όλο τον κόσμο ως μια καταξιωμένη δημοσιογράφος , η οποία είχε αφιερώσει τη ζωή της στην κάλυψη ειδήσεων, στην κάλυψη της ισραηλινής βαρβαρότητας στην Παλαιστίνη», είπε η Χουσάμ Ζομλότ

Από τις 22 Μαρτίου έχει σημειωθεί στο Ισραήλ σειρά επιθέσεων, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι. Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 30 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα