ΑΘΗΝΑ
06:30
|
19.04.2024
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι οι στόχοι που επιδιώκει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι η πρόληψη παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού του Ντονμπάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι οι στόχοι που επιδιώκει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι αρκετά σαφείς – η πρόληψη παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού της επαρχίας του Ντονμπάς

Η Μόσχα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να δει να εξελίσσεται ένας πόλεμος στην Ευρώπη, ενώ η Δύση συνεχίζει να μιλά για την ανάγκη να νικηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετά από συνομιλίες με τον ομόλογό του από το Ομάν, Σαγίντ Μπαντρ μπιν Χαμάντ μπιν Χαμούντ Αλ Μπουσαϊντί.

«Ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο ενός πολέμου στην Ευρώπη. Δεν επιθυμούμε καθόλου να το δούμε να συμβαίνει, αλλά θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που συνεχίζει να μιλά επίμονα για την επιβολή μιας ήττας στη Ρωσία. Στο χέρι σας είναι να βγάλετε συμπεράσματα», είπε.

«Οι στόχοι που επιδιώκουμε στην Ουκρανία είναι αρκετά σαφείς – αποτροπή παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου και ρωσόφωνου πληθυσμού του Ντονμπάς, ο οποίος απειλούνταν με εξόντωση από το καθεστώς του Κιέβου, και αποτροπή της ανάδυσης ενός οχυρού στο το ουκρανικό έδαφος που η Δύση μπορεί να χρησιμοποιήσει για να θέσει στρατιωτικές απειλές στη Ρωσία», είπε ο Λαβρόφ.

Ερωτηθείς για τη στρατηγική της Ρωσίας στον αγώνα ενάντια σε έναν μονοπολικό κόσμο, ο Λαβρόφ είπε ότι είναι απαραίτητο «να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για σεβασμό της αρχής της κυρίαρχης ισότητας των κρατών, να ξεχάσουμε τις αποικιακές συνήθειες και να εγκαταλείψουμε το νέο -ιμπεριαλιστικό αίσθημα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών.

«Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ’ ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος», δήλωσε ο Λαβρόφ από το Μουσκάτ.

O Λαβρόφ για τον ρόλο του Ομάν στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος υπουργός εξήρε το ρόλο του Ομάν στην «ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου» και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως  «η ισορροπημένη θέση» τού επιτρέπει να χρησιμεύσει ως «σημαντική ουδέτερη πλατφόρμα για διάφορες διπλωματικές πρωτοβουλίες».

Πρόσθεσε πως μία τέτοια προσέγγιση «απηχεί και τη ρωσική αντίληψη για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο».

Εκτίμησε πως η πιθανή επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο θα διευκολύνει τις συνθήκες για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα, σημειώνοντας πως το Σουλτανάτο του Ομάν ποτέ δεν έκλεισε την πρεσβεία του στην Δαμασκό.

Αναφέρθηκε επίσης στον «θετικό ρόλο του Ομάν στην προώθηση της διαδικασίας διευθέτησης της Υεμένης», μαζί με άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου,όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αναφέρθηκε στις κοινές θέσεις Ρωσίας-Ομάν προκειμένου να επαναληφθούν οι άμεσες παλαιστινιο-ισραηλινές διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθούν τρόποι για να επιλυθεί τελικά αυτή η μακροχρόνια σύγκρουση στη βάση διεθνών αποφάσεων και συνθηκών».

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ρωσίας-Ομάν ο Λαβρόφ είπε πως μετά τη συνεδρίασή του τον περασμένο Ιανουάριο θα προχωρήσει στην θέσπιση ενός καθεστώτος χωρίς βίζας για τους πολίτες αμφοτέρων χωρών, αλλά και σε κοινά έργα στους τομείς του πολιτισμού επισημαίνοντας ιδιαίτερα «την πλούσια και τόσο αναγκαία εμπειρία συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ και του Εθνικού Μουσείου του Σουλτανάτου του Ομάν».

ΠΗΓΗ: Tass.com, Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα