ΑΘΗΝΑ
20:13
|
27.04.2024
Η κυβέρνηση Σάντσεθ κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τη ζημιά από το σκάνδαλο κατασκοπείας Καταλανών πολιτικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ισπανίας (CNI), Παθ Εστεμπάν, απολύθηκε μετά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων με το λογισμικό Pegasus, της εταιρείας ισραηλινών συμφερόντων, NSO.  

Η κυβέρνηση Σάντσεθ κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση Ισπανών αξιωματούχων. Παράλληλα, η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ επιχειρεί να κατευνάσει τα τεταμένα πνεύματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού ανάμεσα στα δεκάδες υπό παρακολούθηση άτομα ήταν ανώτατα στελέχη του κινήματος αυτονομίας της Καταλονίας.

Τον περασμένο μήνα η οργάνωση του Καναδά που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα Citizen Lab ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 63 από 60 άτομα που συνδέονταν με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα αποτέλεσαν στόχο του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus από το 2017 έως το 2020. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου η κυβέρνηση της Ισπανίας παραδέχθηκε ότι το κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε επίσης στα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσες, της υπουργού Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες και του υπουργού Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα. Η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί «σιγή ιχθύος» ως προς το ποια ξένη χώρα ενδέχεται να είναι ο πελάτης των υπηρεσιών του ισραηλινού ομίλου, NSO.

Την επομένη του σκανδάλου, το αριστερό κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ERC και βασικός εταίρος της κυβέρνησης μειοψηφίας της Ισπανίας, απείλησε με αποχώρηση έως ότου η Μαδρίτη λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρώην πια επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ισπανίας, Παθ Εστεμπάν, παραδέχθηκε σε κατάθεσή της σε επιτροπή του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Ισπανίας ότι η υπηρεσία της παρακολουθούσε τα κινητά τηλέφωνα, 18 πολιτικών της Καταλονίας που ανήκουν στα αποσχιστικά κόμματα χωρίς όμως να αποκαλύψει τους λόγους. Ανάμεσα στους υπό παρακολούθηση πολιτικούς ήταν και ο νυν πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση είπε ότι η Εστεμπάν –η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ισπανικής ΕΥΠ – απαλλάχθηκε των καθηκόντων της και θα αντικατασταθεί από μια άλλη γυναίκα βετεράνο στον χώρο πληροφοριών, την Εσπεράντζα Καστελέιρο.

«Αντικαταστήσαμε μία δημόσιο λειτουργό από το CNI με μία άλλη. Δεν είναι απόλυση, είναι αντικατάσταση», τόνισε η Ρόμπλες και απέφυγε ανά πάσα στιγμή να εξηγήσει γιατί έγινε η αντικατάσταση. Σχετικά με την κατασκοπεία του Pegasus των Καταλανών πολιτικών , η αρμόδια υπουργός απάντησε ότι : «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ερευνάται για τις πολιτικές του ιδέες. Υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τις δικές τους ιδέες. Όλες οι αποφάσεις είναι εξουσιοδοτημένες από τους δικαστές και έχουν κίνητρα», είπε και τάχθηκε υπέρ του αποχαρακτηρισμού των δικαστικών εξουσιοδοτήσεων για αυτή την κατασκοπεία. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα