ΑΘΗΝΑ
13:56
|
08.05.2024
Περισσότερα από 50 σπίτια πολιτικών παραδόθηκαν στις φλόγες - 8 νεκροί - Διαταγή στην αστυνομία να πυροβολεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 50 σπίτια που ανήκουν σε πολιτικούς, ανάμεσα τους και η παραθεριστική κατοικία του γιου του προέδρου της χώρας, έχουν παραδοθεί στις φλόγες από εξοργισμένους πολίτες, καθώς η οργή φουντώνει στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα,Κολόμπο και άλλες πόλεις της χώρας.

Με τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις να συνεχίζονται αμείωτες από την Δευτέρα, όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει για εβδομάδες έξω από κυβερνητικά κτίρια, ζητώντας την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους οκτώ, ενώ υπολογίζεται πως έχουν τραυματιστεί περισσότερα από 200 άτομα.

Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την τραγική έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων που οφείλεται στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της, το 1948, δεν ικανοποιήθηκαν από την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα και εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση και του αδελφού του, προέδρου της χώρας.

Καταστήματα, επιχειρήσεις και γραφεία θα παραμείνουν κλειστά για τρίτη ημέρα σήμερα καθώς έχει κηρυχτεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Οι δρόμοι του Κολόμπο, στους οποίους χιλιάδες αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού παραμένουν σε επιφυλακή με την εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε βρεθεί να καταστρέφει κρατική περιουσία ή να επιτίθεται σε αξιωματούχους, είναι γεμάτοι από στοιχεία της λαϊκής εξέγερσης που έχει ξεσπάσει με οδοφράγματα σε πολλά σημεία και αναποδογυρισμένα και καμένα λεωφορεία.

Ο στρατός χρειάστηκε να κινητοποιηθεί προκειμένου να σώσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας Μαχίντα Ρατζαπάκσα σε μια επιχείρηση πριν από τα ξημερώματα την Τρίτη, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν δύο φορές να παραβιάσουν την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Πρόεδρος Ρατζαπάκσα διεξάγει συνομιλίες με άλλα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό νέας προσωρινής κυβέρνησης, που στην πλειοψηφία τους γίνονται διαδικτυακά ώστε οι πολιτικοί να μην είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορούν, υπο τον φόβο των διαδηλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες παραμένουν άκαρπες καθώς η αντιπολίτευση αρνείται να συμμετέχει σε προσωρινή κυβέρνηση, αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος.

«Αυτή είναι η ώρα για όλους τους κατοίκους της Σρι Λάνκα να ενώσουν τα χέρια ως ένα, για να ξεπεράσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις», έγραψε ο Ρατζαπάκσα στο Twitter σήμερα Τετάρτη.

«Προτρέπω όλους τους πολίτες να απορρίψουν τις ανατρεπτικές προσπάθειες που προσπαθούν να ωθήσουν σε φυλετική και θρησκευτική δυσαρμονία. Η προώθηση του μέτρου, της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης είναι ζωτικής σημασίας».

Σε δήλωσή της, χθες Τρίτη, η Ε.Ε. καταδίκασε την «πρόσφατη άγρια επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» και κάλεσε τις αρχές τις χώρας να διερευνήσουν το συμβάν. «Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή, και τον μεγάλο αριθμό τραυματιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της διασφάλισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών και της εστίασης σε λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Σρι Λάνκα».

Θέση πήρε και η γειτονική Ινδία. «Ως στενός γείτονας της Σρι Λάνκα, με ιστορικούς δεσμούς, η Ινδία υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την οικονομική της ανάκαμψη», δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας το Δελχί έχει επεκτείνει την οικονομική του υποστήριξη προς τον λαό της Σρι Λάνκα στα 3,5 δισ. δολάρια. «Η Ινδία θα καθοδηγείται πάντα από τα συμφέροντα του λαού της Σρι Λάνκα. μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από BBC, CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

Συγκέντρωση και πορεία για την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης

Βερολίνο: Γερουσιαστής δέχθηκε επίθεση από άγνωστο σε βιβλιοθήκη

Μάτι: Έφεση για το σύνολο της απόφασης από την εισαγγελία εφετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα