ΑΘΗΝΑ
21:02
|
19.04.2024
Στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Όμικρον. Ανθρωπιστική βοήθεια προτείνει η γειτονική Νότια Κορέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώτο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού από την εκδήλωση της πανδημίας ανακοινώθηκε επίσημα στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, που χαρακτήρισαν την εξέλιξη «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το πρώτο και τα επακόλουθα κρούσματα διαπιστώθηκε πως οφείλονται στην υποπαραλλαγή BA.2 της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, που είναι εξαιρετικά μολυσματική. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτό είναι το σοβαρότερο περιστατικό εθνικής έκτακτης ανάγκης» καθώς αποκαλύφθηκε «κενό στην καραντίνα που τηρήθηκε με ασφαλή τρόπο εδώ και δύο χρόνια και τρεις μήνες», από τον Φεβρουάριο του 2020, ανέφερε το KCNA, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα μέχρι στιγμής, ούτε ποια είναι η προέλευσή τους, ούτε πότε επιβεβαιώθηκαν.

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, που προέδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Εργαζομένων της Κορέας, δεσμεύτηκε ότι η κρίση «θα ξεπεραστεί» μέσω της εφαρμογής του συστήματος ελέγχου και καραντίνας στη «μέγιστη» βαθμίδα του. «Ο σκοπός είναι να εξαλειφθεί (ο ιός) από τη ρίζα το συντομότερο», είπε ο κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΠΓ, πάντα κατά το KCNA. Διαβεβαίωσε ότι χάρη στην «ισχυρή πολιτική συνείδηση του λαού (…) θα ξεπεράσουμε σίγουρα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η προεδρία της Νότιας Κορέας εξέφρασε τη βούλησή της να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Newsis. Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει προς το παρόν απαντήσει.

Φωνές από το εξωτερικό εκτιμούν ότι ο πληθυσμός των 25 εκατομμυρίων της Βορείου Κορέας είναι «ευάλωτος» απέναντι σε μια ενδεχόμενη εξάπλωση του νέου κορονοϊού καθώς δεν υπάρχει εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της νόσου Covid-19. Το περασμένο έτος η ηγεσία της χώρας απέρριψε τις «προσφορές» της διεθνούς κοινότητας για την προμήθεια εμβολίων είτε της βρετανοσουηδικής, AstraZeneca, ή της κινεζικής Sinovac. Επίσης ελάχιστα είναι γνωστά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της Βορείου Κορέας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα