ΑΘΗΝΑ
21:46
|
01.05.2024
Ηγείται ο νικητής των εκλογών Ρόμπερτ Γκόλομπ και συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επερχόμενη αριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση της Σλοβενίας, υπό την ηγεσία του πρώην διευθυντή ενέργειας Ρόμπερτ Γκόλομπ, οριστικοποίησε τη συμφωνία συνασπισμού σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη-ορόσημο του Γκόλομπ και παρουσίασε τα περισσότερα ονόματα του μεγαλύτερου υπουργικού συμβουλίου στην ιστορία της Σλοβενίας.

Η νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το φιλελεύθερο Κίνημα Ελευθερίας του Γκόλομπ και στην οποία συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά, θα έχει 19 υπουργεία και ένα υπουργείο με επικεφαλής έναν υπουργό χωρίς χαρτοφυλάκιο, μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση της κυβέρνησης που αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες που επικεντρώνονται στην ενεργειακή μετάβαση, την υγειονομική περίθαλψη και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την ολοκλήρωση των συνομιλιών για τον συνασπισμό. Το πρόγραμμα έχει εναρμονιστεί και είναι έτοιμο για συζήτηση στις επιτροπές προγραμματισμού των εταίρων του συνασπισμού», δήλωσε ο Γκόλομπ.

Η Τάνια Φάγιον, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SD) και ευρωβουλευτής του κόμματός της από το 2009, προτάθηκε να ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών, μια θέση που φέρεται να επιθυμούσε από καιρό.

Ο ηγέτης της Αριστεράς Λούκα Μέσετς θα είναι επικεφαλής ενός νέου υπουργείου για το μέλλον της αλληλεγγύης, ενός νέου τμήματος που θα καλύπτει την πολιτική στέγασης και της μακροχρόνιας φροντίδας, θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κόμματος.

Τόσο η Φάγιον όσο και ο Μέσετς θα υπηρετήσουν ως αναπληρωτές πρωθυπουργοί, τίτλος που θα απονεμηθεί επίσης στον διακεκριμένο ορθοπεδικό χειρουργό Ντάνιελ Μπέσιτς Λόρενταν, ο οποίος προορίζεται για το ισχυρό χαρτοφυλάκιο υγείας.

Δύο ηγέτες των φιλελεύθερων κομμάτων που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, η Αλένκα Μπράτουσεκ και ο Μάριαν Σάρετς, και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, θα λάβουν επίσης υπουργικές θέσεις, υπηρετώντας αντίστοιχα ως υπουργοί υποδομών και άμυνας.

Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση, η οποία επικρίθηκε έντονα από την απερχόμενη κυβέρνηση, ακολουθεί την ανακοίνωση του Γκόλομπ ότι θα εδραιώσει το φιλελεύθερο κομμάτι του πολιτικού φάσματος με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού φιλελεύθερου μπλοκ που θα μπορεί να κυβερνήσει για δύο θητείες, όσο χρόνο λέει ότι θα χρειαστεί για να πραγματοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει στο μυαλό του.

Αρκετοί προτεινόμενοι υπουργοί είναι άγνωστοι στην εθνική σκηνή, αλλά υπάρχουν μερικά ονόματα στη σύνθεση που έχουν διαδραματίσει εξέχοντες ρόλους στο παρελθόν.

Ένα από αυτά είναι η Τατιάνα Μπόμπναρ, πρώην αστυνομική διευθύντρια που απολύθηκε όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Είναι η υποψήφια υπουργός Εσωτερικών. Ο Ματίας Χαν, ένας βετεράνος βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών που θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες στη σλοβενική πολιτική σκηνή, έχει προταθεί για να ηγηθεί του υπουργείου Οικονομίας.

Ορισμένοι υποψήφιοι υπουργοί θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα