ΑΘΗΝΑ
13:29
|
25.04.2024
O Toύρκος Πρόεδρο σημέιωσε επίσης πως ήταν λάθος που η συμμαχία είχε δεχθεί την Ελλάδα στους κόλπους της πριν από επτά δεκαετίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν βλέπει θετικά την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, σημειώνοντας μάλιστα ότι ήταν λάθος που η συμμαχία είχε δεχθεί την Ελλάδα στους κόλπους της πριν από επτά δεκαετίες.

Η Ελλάδα είχε ενταχθεί στο NATO μαζί με την Τουρκία το 1952.

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες, τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Είναι ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου σε ορισμένες χώρες», τόνισε.

«Η Σουηδία έχει καταστεί έδρα του PKK (σσ. του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν) και άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Δεν βλέπουμε την ένταξή τους στο NATO με θετικό μάτι», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Για την ένταξη νέων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται η συναίνεση των κοινοβουλίων και των 30 χωρών – μελών, γεγονός που σημαίνει ότι μια τουρκική αντίθεση θα μπορούσε να καθυστερήσει την πλήρη ένταξη των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη και βέτο στην ένταξη κάποιου νέου μέλους.

Ήδη οι δύο χώρες έχουν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, για την περίπτωση που δεχθούν επίθεση κατά την περίοδο μεταξύ μιας αίτησης ένταξής τους στη Συμμαχία και της πλήρους ένταξης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα γίνει με συνοπτικές και ταχύτατες διαδικασίες.

 Οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα