ΑΘΗΝΑ
16:14
|
23.04.2024
Το Κοινοβούλιο της Κροατίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κοινοβούλιο της Κροατίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείου Hina. Αυτό σημαίνει ότι η Κροατία θα γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Ο νόμος, που προβλέπει ότι το ευρώ θα αντικαταστήσει το κροατικό κούνα, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία 117 ψήφων σε σύνολο 151 εδρών στο Κοινοβούλιο, 13 κατά και μία αποχή.

Οι τροπολογίες που είχαν υποβάλει τα δεξιά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ επειδή θα αυξήσει τη φτώχεια και τον πληθωρισμό, απορρίφθηκαν.

Με βάση τον νέο νόμο, οι τιμές θα εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα από τον Σεπτέμβριο. Το ευρώ και το κούνα θα χρησιμοποιούνται παράλληλα από τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του ευρώ θα μειωθούν τα επιτόκια, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις. Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα είναι να συγκρατηθούν ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να πληροί η χώρα τα μακροοικονομικά κριτήρια της ευρωζώνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

Παραμένει στη φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Ιταλία: Σύλληψη 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανισμό ανηλίκων

Ελβετία: «Ξεπάγωσαν» ρωσικά κεφάλαια αξίας 150 εκατ. ευρώ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα