ΑΘΗΝΑ
23:46
|
24.03.2023
Το προσχέδιο του ν/σ προβλέπει άδεια τριών ημερών τον μήνα για γυναικολογικούς λόγους, η οποία μπορεί να επεκταθεί στις πέντε ημέρες σε ορισμένες περιπτώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ισπανία δρομολογεί να γίνει η πρώτη δυτική χώρα στον κόσμο που θα χορηγεί ιατρική άδεια σε γυναίκες που βιώνουν έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας. Το προσχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ισπανική βουλή την επόμενη εβδομάδα, χορηγεί άδεια τριών ημερών τον μήνα για λόγους περιόδου με γνωμάτευση γιατρού. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι γυναίκες θα μπορούν να λείπουν από την εργασία τους έως και πέντε ημέρες.

Ωστόσο, πολιτικοί διαρρέουν στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας και δεν έχει ολοκληρωθεί. Εάν η ισπανική βουλή υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, τότε η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα αναγνωρίζει άδειες στον γυναικείο πληθυσμό για γυναικολογικούς λόγους. Ένα μέτρο που ήδη ισχύει σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα στην Ασία και η Ζάμπια στην Αφρική.

Ωστόσο, αρκετοί χρήστες στο ισπανικό Twitter ανακάλυψαν το εξής: η Αλεξάντρα Κολοντάι, η πρώτη γυναίκα υπουργός στον κόσμο, ήταν επίσης η πρώτη που προώθησε την άδεια εμμήνου ρύσεως στην ΕΣΣΔ το 1920. Επέτρεπε στις εργαζόμενες να παίρνουν τρεις ημέρες άδεια τον μήνα.

Το μέτρο αυτό είναι μέρος ενός γενικότερου πλάνου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται κι άλλοι παράμετροι όπως το δικαίωμα μιας γυναίκας να λείψει από την εργασία της σε περίπτωση έκτρωσης, ενώ, η Ισπανία σκοπεύει επίσης να κάνει άρση της γονικής άδειας για τις εκτρώσεις στις ηλικίες των 16 και των 17.  «Αν κάποιος έχει κάποια αδιαθεσία με παρόμοια συμπτώματα, είναι δεδομένο ότι προσωρινά έχει δυσκολία, επομένως, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με την περίοδο, να υπάρχει η δυνατότητα για μια γυναίκα που βιώνει πολύ επίπονη περίοδο, να μπορεί να μείνει σπίτι», σημειώνει η Άντζελα Ροντρίγκεζ, από το υπουργείο Ισότητας και κατά της Φυλετικής Βίας της Ισπανίας. 

Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» (El Pais) αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι στόχος της υπουργού Ισότητας και κατά της Φυλετικής Βίας, Ιρένε Μορένο (σύντροφος του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos)  είναι να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας απέναντι στην έμμηνο ρύση (περίοδο). Είναι μια υγειονομική κατάσταση με συμπτώματα στην περίπτωση της δυσμηνόρροιας που περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους και πυρετό.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας σκοπεύει επίσης να καταργήσει τον ΦΠΑ για τα προϊόντα ατομικής υγιεινής, ο οποίος είναι γνωστός ως ο «φόρος των ταμπόν». Επιπλέον προβλέπεται η δωρεάν διάθεση προϊόντων υγιεινής σε δημόσια κέντρα, όπως τα σχολεία και σωφρονιστικά καταστήματα. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης αντιμετώπισης της εμμήνου ρύσεως ως κατάστασης υγείας, αναφέρει η El País, η οποία περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα υγιεινής – τον λεγόμενο “φόρο ταμπόν” – και δωρεάν προϊόντα υγιεινής που διατίθενται σε δημόσια κέντρα. όπως σχολεία και φυλακές.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμφωνία Καναδά-ΗΠΑ για την παράτυπη μετανάστευση

Τυφλός είδε ξανά μετά από αυτομεταμόσχευση ματιού

Να φύγουν από τον Πειραιά και να πάνε στη Σμύρνη οι Κινέζοι, λέει ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας

Βάναυση κατοχική βία σε 12χρονη Παλαιστίνια στην Ιερουσαλήμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα