ΑΘΗΝΑ
01:43
|
19.04.2024
Διεξαγωγή έρευνας για την δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου του Al Jazeera απαιτεί ο ΟΗΕ, καταδικάζοντας το έγκλημα, το οποίο ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την διεξαγωγή «άμεσης, διαφανούς, ενδελεχούς και ανεξάρτητης έρευνας» για τον θάνατο της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ (Shireen Abu Akleh), απαιτεί με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταδικάζει «απερίφραστα» την δολοφονία της, η οποία, όπως τονίζει ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός κάνει λόγο για μια μη βιώσιμη κατάσταση στην περιοχή, η οποία είναι σύμφυτη με το πλαίσιο της παρατεταμένης στρατιωτικής κατοχής, στο οποίο η βία και η καταστολή χρησιμοποιούνται για τη διαιώνιση ενός συστήματος υποταγής των Παλαιστινίων. 

«Η δολοφονία της Αμπού Ακλέχ συνιστά ακόμη μία σοβαρή επίθεση κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης, εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη» σημειώνει ο ΟΗΕ, συμπληρώνοντας ότι περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι φέρονται να έχουν σκοτωθεί από το 2000, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί ή στοχοποιηθεί από βία. Την ίδια ώρα, οι Παλαιστίνιες δημοσιογράφοι υφίστανται επίσης τακτικά βία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους μόνο και μόνο λόγω του επαγγέλματός τους.

«Απαιτούμε την άμεση, ανεξάρτητη, αμερόληπτη, αποτελεσματική, ενδελεχή και διαφανή διερεύνηση της δολοφονίας της Σιρίν Αμπού Ακλέχ σε πλήρη συμμόρφωση με το αναθεωρημένο εγχειρίδιο των Ηνωμένων Εθνών για την αποτελεσματική πρόληψη και διερεύνηση των εξώδικων, αυθαίρετων και συνοπτικών εκτελέσεων (το Πρωτόκολλο της Μινεσότα για τη διερεύνηση πιθανών παράνομων θανάτων). Καλούμε τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να συνεργαστούν με μια τέτοια έρευνα» υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι η δημοσιογράφος πυροβολήθηκε στις 11 Μαΐου κοντά στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ σχετικά με μια επιχείρηση σύλληψης που διεξήγαγαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Όπως και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, η Αμπού Ακλέχ φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό που επιτρέπει στους δημοσιογράφους να αναγνωρίζονται με σαφήνεια ως εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης.

«Οι αρχές έχουν την υποχρέωση να μην βλάπτουν τους δημοσιογράφους και να τους προστατεύουν από βλάβες σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δολοφονία της Abu Akleh, η οποία σαφώς εκτελούσε τα καθήκοντά της ως δημοσιογράφος, ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, η στοχοποίηση δημοσιογράφων που εργάζονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και η αποτυχία των ισραηλινών αρχών να διερευνήσουν σωστά τις δολοφονίες προσωπικού των μέσων ενημέρωσης παραβιάζουν επίσης τα δικαιώματα στη ζωή και στην αποτελεσματική προσφυγή για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών του Ισραήλ.. 

«Ο ρόλος των δημοσιογράφων, ειδικά σε ένα πλαίσιο αυξημένης έντασης και που χαρακτηρίζεται από συνεχείς καταχρήσεις, όπως τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είναι κρίσιμος. Η έλλειψη λογοδοσίας δίνει συγχωροχάρτι για τη συνέχιση των εξωδικαστικών εκτελέσεων. Η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης» σημειώνει ο ΟΗΕ, ζητώντας  η δολοφονία της Αμπού Ακλέχ να συμπεριληφθει στην εν εξελίξει έρευνα σχετικά με την εισήγηση που κατέθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με τη συστηματική στοχοποίηση δημοσιογράφων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η μη βιώσιμη κατάσταση είναι σύμφυτη με το πλαίσιο της παρατεταμένης στρατιωτικής κατοχής, στο οποίο η βία και η καταστολή χρησιμοποιούνται για τη διαιώνιση ενός συστήματος υποταγής των Παλαιστινίων. Πρόκειται για μια πολιτική πραγματικότητα που απαιτεί αποφασιστική δράση με βάση τη λογοδοσία και τη γενική συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει με την άρση της κατοχικής συνθήκης, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Γάζας και των παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ» καταλήγει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα